Сьогодні – День народження «Піккардійської терції». 3 відео від майстрів акапели

5252 0
Сьогодні львівська акапельна формація «Піккардійська терція» святкує 23 роки із часу заснування. Пропонуємо кілька цікавих фактів про об’єднання та відео, що дозволять відчути їх особливість.
фото: www.facebook.com/Піккардійська-терція

фото: www.facebook.com/Піккардійська-терція

«Пікардійська терція» – термін авторства знаменитого українського композитора Анатолія Кос-Анатольського. Означає мажорний зворот у фіналі музичного твору. Утім, вокальний гурт вніс у цей термін власну родзинку – подвоїв літеру «К».

24 вересня 1992 року – цього дня відбувся перший виступ новоствореного секстету – у Львівському національному університеті ім. І. Франка. Єдина за двадцять років існування заміна у складі акапельного гурту відбулася 1996 року: на місце Андрія Базиликута прийшов Андрій Шавала. У 2000 році вперше за час існування Міжнародного фестивалю акапельного співу Vokal total у Мюнхені (Німеччина) організатори запросили творчий колектив зі Східної Європи – українську «Піккардійську терцію».

 У 2006 році саме «Терції» випала честь презентувати українську культуру депутатам Європейської Комісії у Брюсселі (Бельгія).

На 95% репертуар «Терції» – україномовний. Хоча в пісенному активі секстету є пісні 12-а мовами світу. Не менш вражає й географія виступів формації: Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, Канада, США, Бельгія, Швейцарія і навіть Сінгапур.

У березні 2008-го вокальна формація удостоїлася найпрестижнішої культурно-мистецької нагороди – Національної премії України ім. Т. Шевченка.

Нагадаємо, нещодавно одразу після емоційного виступу  помер перкусисит «Піккардійської терції» Іван Вощині.

Усі відео взяті із каналу YouTube.

За інформацією: pohlyad.com,  uk.wikipedia.org.

 

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!