Сьогодні християни святкують Яблучний Спас. 7 фактів про свято

10973 3
Сьогодні, 19 серпня, православні християни святкують Преображення Господнє. Це одне з 12 найбільших християнських свят. У народі це свято ще називають Яблучний Спас. Пропонуємо вам 5 фактів про свято.
фото: ukraine.ui.ua, volyn.klichko.org, slovovolyni.com/

фото: ukraine.ui.ua, volyn.klichko.org, slovovolyni.com/

1. У цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці. У цей день існує традиція нести до церкви врожай на освячення – святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. У цьому вбачають прославлення багатства природи.

2. Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня передбачали також погоду. Якщо день сонячний та безхмарний – осінь буде сухою. Якщо дощовий – мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.

3. Прийнято вважати, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими. До Спаса не дозволяється їсти яблука і страви з яблук. А ось в цей день, навпаки, заведено зривати і освячувати яблука та інші фрукти нового врожаю.

4. Колись до того часу правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося за великий гріх. Якщо ж все-таки хто-небудь не втримається і з'їсть яблучко до Спаса, відспокутувати цей гріх можна було тільки тим, що сорок днів після Спаса не їсти жодного яблука. Особливо суворо дотримувалися цього правила ті, у кого вмерли діти-немовлята. Існувало повір'я, що «на тому світі» ростуть срібні дерева з золотими яблучками. Золоте яблучко дають лише тим дітям, чиї батьки дотримувалися звичаю не їсти яблук до Другого Спаса.

5. Другий Спас — це день поминання померлих родичів. За народним віруванням, це третій вихід померлих на світ у весняно-літньому сезоні: (перший — у Страсний Четвер, другий — на Зелені Свята).

6. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний — осінь буде сухою. Якщо дощовий — мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. Яка погода на Спаса — такою буде і Покрова (14 жовтня). У деяких містах України в цей час могли вже починатися приморозки, тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!».

7. Зі святом Спаса пов'язані різні обжинкові обряди: святять у церкві обжинкові вінки, з незжатих на ниві кількох стеблинок жита зав'язують «Спасову бороду». До церкви несли святити квіти, мак, вірячи, що обсипання свяченим маком перешкоджає ходити до хліва відьмам, а до дому — ходячим покійникам. Після посвяти квіти й голівки маку кладуть за Іконами, де вони зберігаються до весни. Весною мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщення вплітали до своїх кіс, — «щоб не випадало з голови волосся».

Джерела: uk.wikipedia.org, www.unian.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

 

 


Читайте також:
19 Серпня, 2015 15:06
Лана Що цікаво християни які "вірують у Христа" забувають про істину, і святкують язичницькі свята. В Слові Божому згадується про свято жнив яке означало подяку Богові за вихід з Єгипту і приносили перед Його лицем весь первоплід.
Переображання - перед тим як це мало статися Христос сказав такі слова: "Поправді кажу вам, що деякі з тут-о приявних не скуштують смерті, аж поки не бачитимуть Царства Божого,що прийшло воно в силі" а через шість днів Ісус забрав троє учнів на гору,щоб вони побачили та відчули що це таке Царство Боже(коли сталось переображення),а і ще це було пітримкою для Христа коли Він спілкувався з Ільою і Мойсеєм, ще слова Отця які були сказані: "це Син Мій Улюблений слухайтесь Його". Ось такий справжній зміст свята жнив і історії переображення.
19 Серпня, 2015 11:28
Ольга Сьогодні Яблучний спас святкують не тільки православні християни. Це так, на замітку авторові статті!
19 Серпня, 2015 10:19
ГАНЬБА ВОРАМ ПРИ ВЛАДІ Рогатим Індексаційним Ворам Яценюку і Шоколадному Вору Порошенку за пограбування Народу України та впертою неспроможністю встановити мир = ГАНЬБА! ГАНЬБА!! ГАНЬБА!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!