Сьогодні розпочався Великий піст. На що слід звернути увагу

4230 0
За церковною практикою, впродовж посту християни утримуються від їжі тваринного походження, розваг тощо.
Фото: ukr.media

Фото: ukr.media

Сьогодні,  2 березня, у християн східного обряду розпочався Великий піст. Цьогоріч піст триватиме до 18 квітня. Загалом піст складається з двох частин, йдеться на сторінці УПЦ на Фейсбуку, Чотиридесятниці і Страсної седмиці, під час якої згадують страждання Сина Божого заради спасіння людства.

Перший тиждень Чотиридесятниці вводить нас у піст, зокрема, і Великим покаянним каноном преподобного Андрія Критського, який лунатиме у храмах від цього понеділка до четверга. Це унікальне великопісне богослужіння проводить людську душу стежкою каяття через біблійні образи від Старого до Нового Завіту.

Читайте також: Піст - не час для смутку. Владика Гудзяк про те, як підготуватися до свята Воскресіння

За церковною практикою, впродовж посту християни утримуються від їжі тваринного походження, розваг, нестриманості та того, що володіє людиною та може бути предметом певної залежності. Натомість більше часу присвячують молитві та богослужінням. Варто зазначити, що обмеження в їжі залежать від стану кожної людини. Дехто потребує вживання риби та олії (крім середи і п’ятниці). Також з благословіння священника піст може послаблюватись, зважаючи на захворювання, похилий чи малий вік, важку фізичну працю та вагітність.

В УПЦ кажуть, що слід звернути увагу, з якими намірами розпочинаємо святу Чотиридесятницю. Утримання в їжі в період посту потрібні, однак самі по собі вони не є метою. Тілесний піст є засобом, за допомогою якого ми вдосконалюємо свою душу та поборюємо залежність від гріха. Піст – це період розквіту духовної складової людини над вимогами тіла, тож не може бути зведеним лише до обмежень у їжі. Святитель Іоан Золотоустий так говорить про справжню сутність посту: «Хто обмежує піст лише утриманням від їжі, той вельми безчестить його. Не тільки вуста повинні поститися, – ні, нехай постять і око, і слух, і руки, і все наше тіло».

Тож варто розпочати шлях Великого посту зі світлом у серці, із благими намірами – покаяння, стриманості та смирення. Утвердімося в них, через добрі справи, щоб, отримавши прощення, гідно та з Божим благословінням зустріти свято Воскресіння Христового.

Водночас на сторінці чернечого згромадження «Молодь та Редемптористи» опублікували офіційні правила посту від Української греко-католицької церкви.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!