Сьогодні розпочинається Петрів піст. 5 фактів

2944 0
Сьогодні, 8 червня, розпочинається Петрів піст, початок якого залежить від дати святкування Воскресіння Христового, а закінчується завжди 12 липня, коли Церква згадує святих апостолів Петра і Павла.
фото: tsn.ua, val.ua, www.vinnitsa.info, www.ogo.ua

фото: tsn.ua, val.ua, www.vinnitsa.info, www.ogo.ua

1. Через тиждень після Трійці розпочинається один з багатоденних постів православного церковного року — Петрів, Апостольський піст або «Петрівка». Тривалість Петрового посту кожного року різна (від 8 до 42 днів) і залежить від того, рання чи пізня Пасха. У цей період не можна звершувати таїнство вінчання.

2. Піст Петрівки ввійшов у практику в Церкві не дорогою закону, а через звичай. З тієї причини довший час не було одностайності ані щодо його зберігання, ані щодо часу його тривання. Одні постили 12 днів, інші – 4-6 днів, а дехто тільки один день.

3. Петрівка — не найстрогіший із постів. Дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п'ятниці) та рибу, оскільки святі апостоли були рибалками. Апостол Петро вважається покровителем рибалок. Раніше рибалки молилися йому як покровителю рибного промислу, відправляли молебні, усією громадою збирали на свічку та ставили в церкві перед його іконою.

Читайте також: 7 тез Блаженнішого Любомира Гузара про те, як будувати рідну хату

4. За давнім народним звичаєм, у перший день Петрівки починають косити сіно. Із косовицею пов'язана цікава народна версія виникнення цього посту. Нібито обмеження в їжі встановив Святий Петро на прохання бідних жінок, бо втомлені чоловіки поїдали все, що було в хаті, навіть молочні продукти, призначені для дітей. Тож милосердний Петро вмовив Павла, котрий завжди більше підтримував чоловіків, запровадити цей піст.

5. День святих апостолів Петра і Павла, 12 липня, зазвичай в Україні був великим святом. До нього готувалися заздалегідь: білили хати, вішали рушники, а зранку обов’язково йшли до церкви.

За матеріалами: Думки Вголос, Вікіпедія, сайт УГКЦ, Вголос


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!