Від сьогодні - Великодній піст. Як правильно постити

10329 0
Сьогодні, 23 лютого, за релігійним календарем - Чистий понеділок. Із цього дня розпочинається Великодній піст. Він триватиме 7 тижнів (48 діб), складатиметься з 4 частин і завершиться у суботу, 11 квітня.

Великий піст вважається періодом загального духовного очищення та освячення. Його обов’язковою умовою є не лише обмеження у їжі, але й духовна праця над своїм внутрішнім світосприйняттям.

Великодній піст триватиме 48 днів і складатиметься з 4 частин, а саме Чотиридесятниці (40 діб), Лазаревої суботи (1 день), Входу Господнього в Єрусалим (1 день) та Страсного тижня (6 діб). До слова, останній тиждень називається страсним на знак спогадів про останні дні земного життя Спасителя, Його страждання і смерть.

Як правильно постити?

1. Піст – це час, коли потрібно втихомирити своє серце, щоб в тишині наблизитися до Бога та почути його голос. Саме тому в час посту не можна влаштовувати гучні забави, розваги та гуляння.

2. Піст потрібно переживати з радістю та в дусі смирення й покори Богові. Ми повинні постити не показово на зовні, щоб інші бачили нашу побожність, а піст має бути внутрішнім і таємним. Про це говориться в Євангелії від Матвія 6:16-18: «А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони-бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно».

3. Під час посту потрібно дотримуватися приписів церкви щодо стримання від їжі. Церква встановила різні за строгістю пости, тому перелік продуктів, від яких потрібно відмовитися, залежить від конкретного посту, який ми переживаємо. Такий піст, коли ми відмовляємося від певних тілесних задоволень (їжа,  розваги тощо) допомагає духу людини панувати над її тілом, духовно зростати та наближатися до Бога.

4. Не варто розглядати тілесний піст, як дієтичний засіб, і постити, щоб схуднути чи поправити здоров’я. Такий піст має корені в нашому егоїзмі, бо спрямований не на Бога, а на власні потреби та бажання.

5. Тілесний піст повинен бути поєднаний із духовним. Св. Василій Великий наголошував на цьому: “Не шукай користі тільки в самому стриманні від страв! Правдивий піст — це усунення гріхів”. Це саме підтверджує Біблія: “Бо царство Боже не їжа і не пиття, а праведність, мир і радість у Святому Дусі”( Римлян 14:17). Перед тим, як упокорити наше тіло, ми повинні впокорити свій дух. При чому, наше тіло повинне підкорятися духу, а не навпаки.

6. Сам факт дотримання посту повинен бути підкріплений глибоким усвідомленням того, що ми робимо. Під час посту зверніть увагу на свої мотиви, чому ви постите: із любові до Бога чи задля власної вигоди. Фарисеї також дотримувалися посту, але чи був цей піст до вподоби Богові? Мабуть, ні, бо Ісус, викриваючи наміри їхнього серця, називає фарисеїв побіленими гробами (Матвія 23, 27-27).

7.Не впадайте в гордість та не докоряйте людям, які не дотримуються посту. “Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його”(До Римлян 14:3).

За матеріалами УНН та Корисні поради


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!