Сьогодні святкують Медовий Спас. 7 фактів про свято

6210 0
Медовий Спас або Маковій православні святкують 14 серпня. Це – одне з найбільших релігійних свят, з яким пов'язано чимало традицій і обрядів. Tvoemisto.tv пропонує сім фактів про Медовий Спас.
фото: sunny7.ua, volynpost.com, naiz1.pp.net.ua

фото: sunny7.ua, volynpost.com, naiz1.pp.net.ua

1. 14 серпня святкують Перший Спас, який називають Медовим Спасом або Маковієм. За переказами, в православ’ї це свято з’явилося після того, як жителі Константинополя в цей день з храму Святої Софії, в розпал страшної епідемії, винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. Сталося диво – хвороба, яка забрала тисячі життів, пішла з міста.

2. Медовий Спас носить таку назву через вулики, які до цього часу наповнюються медом. Традиційно пасічники починали медозбір приблизно 14 серпня.

У Перший Спас (Медовий) починається Успінський піст — «спасівка», який триває два тижні.

У народі кажуть, що Перший Спас — це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки.

3. Цього дня святкується також день семи Святих Мучеників Макавеїв, або, як кажуть в народі, «Маковія».

Церква відзначає пам'ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.

Читайте також: Літо у Львові: щоденна афіша культурних подій

4. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.

На Маковія кожен мав букет квітів, у якому обов'язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка. У ньому також  можуть бути чорнобривці, жоржини тощо.

Крім того, ті, хто вважав себе чаклунками, святили також дикий мак. За повір’ями, він діяв як захист від чарів. Таким маком обсипали дім, аби розсіяти закляття.

5. Віряни у цей день, як правило, намагаються нічого не їсти, доки не вип'ють свяченої води.

Обрядовою їжею цього дня вважають «шулики», або «ломанці». Для того, аби їх приготувати, необхідно спекти пісні коржі на соді, поламати їх на маленькі шматочки та залити свіжовикачаним медом із маком.  

6. Вода у Медовий Спас вважається цілющою. Тому хворі купаються у річках та інших водоймах.

7. Народні прикмети на Медовий Спас:

  • На Маковія літо закінчується, осінь починається.
  • Дощ на Маковея – мало пожеж буває.
  • Який Маковій, таке й Успіння (28 серпня).
  • Після першого Спаса в воду не заходять.

Джерело: Вікіпедія, poradamamu.in.ua

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!