Сьогодні відзначають Медовий Спас. Традиції та звичаї свята

2250 0
На Медовий Спас у церкві освячують мед, мак, воду та букети квітів.
Фото: media.acc.cv.ua

Фото: media.acc.cv.ua

14 серпня християни східного обряду відзначають свято Медового Спаса. У народі цей день ще називають Маковій або Маковея. 

Читайте також: Сьогодні біля Собору святого Юра відбудеться велике Августовське водосвяття

Свято отримало таку назву, оскільки якраз до 14 серпня у вуликах зріє мед, а на полі достигає мак. У Перший Спас (Медовий) починається Успінський піст — «спасівка», який триває два тижні. У народі кажуть, що Перший Спас — це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки.

На Медовий Спас у церкві освячують мед, мак, воду, букети квітів — «маковійчики», які вдома зберігають до весни, трави, хрін, хліб, сіль. Не можна у цей день нести на освячення до церкви алкоголь, гроші та м’ясні продукти. Після церкви освячену їжу не можна викидати.

Другий Спас, або Яблучний, припадає на 19 серпня. Третій Спас найчастіше називають Післяуспінням або Хлібним Спасом і пов’язують його із закінченням літа. Свято відзначають 29 серпня. 

Читайте також: Духівники Твого міста. Отець Орест Фредина про складний характер святих

Додамо, що цієї неділі у ведмежому притулку «Домажир» можна буде обміняти банку меду на вхідний квиток, а також побувати на майстер-класі з приготування смаколиків із меду для ведмедів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!