Сьогодні у християн східного обряду – Вербна неділя. Історія і традиції свята

1817 0
Через тиждень православні відзначатимуть свято Великодня.
Фото: Вежа

Фото: Вежа

За традиціями православної церкви, у шосту неділю Великого посту християни східного обряду відзначають Вербну неділю, яку у народі ще називають «шутковою», «квітною» або «цвітною». 

Свято Вербної неділі описане в Євангеліє. В уривку йдеться про те, що перед тим, як бути розіп’ятим на хресті, Ісус Христос попросив двох своїх учнів привезти Йому молоде осля і на тому осляті в’їхав під спів іудейських дітей в Єрусалим. Це був своєрідний пророчий жест, який мав би вказувати на Нього як на месію.

Читайте також: Вербна неділя. Львів'ян запрошують доєднатися до літургії у Соборі Святого Юра

Коли Ісус в’їжджав у Єрусалим, миряни встеляли йому дорогу пальмовими гілками. В Україні символом свята стали вербові гілки. У Вербну неділю після богослужіння святять вербу, яка користується великою пошаною серед вірян. Вербне гілля зберігають увесь рік, а потім спалюють для того, аби воно випадково не потрапило під ноги.

Головним звичаєм Вербної неділі вважають повну церкву людей, які приходять з вірою причаститися до святості. Саме Вербною неділею розпочинається Страсний тиждень.

Вербну неділю відзначають за тиждень до Великодня. Тому у народі кажуть «Не я б’ю, верба б’є. За тиждень – Великдень». Сам Великдень у християн східного обряду цьогоріч припадає на 24 квітня.

Додамо, що 17 квітня також римо-католицька церква відзначає свято Воскресіння Христового.

Нагадаємо, що львів'ян запрошують долучитися до Божественної літургії та освячення верби в Архикатедральному Соборі св. Юрія. Тvoemisto.tv транслюватиме Божественну літургію в 11.00 годині на Фейсбук-сторінці Тvoemisto.tv та на Ютуб-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!