Сьогодні у Львові стартує фестиваль LvivMozArt. Програма

1408 0
Сьогодні, 26 серпня, о 17.00 год, Тvoemisto.tv транслюватиме урочисте відкриття скульптури видатного композитора Франца Ксавера Моцарта.
фото Богдана Ємця

фото Богдана Ємця

Починаючи від сьогодні і до 29 серпня у Львові відбудеться музична подія року – 5-й Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Він приурочений до 230-річчя з дня народження Франца Ксавера Моцарта – композитора, піаніста та диригента, життя якого було тісно пов’язане зі Львовом. Тема фестивалю – рефлексії класики в сучасності.

Читайте також: Стала відома програма фестивалю класичної музики LvivMozArt 2021

Цьогорічна подія розкриватиме тему синтезу мистецтв, синергію академічної музики та інноваційних технологій, а також запропонує прочитання класичних творів молодими виконавцями. Арт-директорка та співзасновниця фестивалю, всесвітньовідома диригентка Оксана Линів вперше виступатиме у Львові після тріумфального дебюту у Байройті і диригуватиме найяскравіші концерти програми.

Програма

26.08. Святковий концерт-відкриття у Львівській опері, на якому прозвучить прем'єра першої кантати Ф. К. Моцарта та найвідоміші арії з творів В. А. Моцарта та Д. Бортнянського. Солісти: Юлія Марія Дан (сопрано, Румунія-Німеччина), Константин Деррі (контртенор), Михайло Малафій (тенор), Володимир Шинкаренко (бас), Маріанна Цвєтінська (сопрано). Оркестр Львівської національної опери. Диригує Оксана Линів.

27.08. Концертна програма «За межі»: світова прем'єра «Космічної Симфонії» першої української жінки-композиторки Стефанії Туркевич із мультимедійним супроводом із використанням ілюстрацій Соні Делоне. YsOU/Молодіжний симфонічний оркестр України. Соліст Яков Павленко, скрипка (Німеччина). Диригує Віталій Алексейонок. #запідтримкиУКФ.

Читайте також: Президент вручив ордени професорці епідеміології зі Львова та диригентці Оксані Линів 

28.08. «Ковчег Україна: 10 століть української музики».  Концерт-візитівка країни, що презентує 10 століть української музики. В унікальній постановці об'єднані шедеври фольклору, українського бароко, симфонічної класики та сучасної музики від зіркових виконавців. У проекті беруть участь гурти Dakha Brakha, Хорея Козацька, KURBASY, солісти: Оксана Нікітюк, Уляна Горбачевська, Домініка Чекун та ін., Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU, хор «Дударик», Камерний дівочий хор КССМШ ім. Лисенка. Ініціаторка та креативна продюсерка – Ярина Винницька. Музична керівниця та диригентка проекту – Оксана Линів.

Читайте також: 10 фактів про львівського Моцарта

Окрім понад 15 масштабних і камерних концертів, що об’єднають симфонічну, камерну, хорову, експериментальну та електронну музику із відеопроекціями та театралізованими перформансами, у межах фестивалю відбудуться також численні спеціальні заходи до 230-річчя Франца Ксавера Моцарта:

  • передпрезентація видання «Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах» в упорядкуванні Оксани Линів (спільно з Видавництво Старого Лева). Наук. ред. Роксолана Гавалюк.
  • виставка «Моцарт і Львів: історія та сьогодення», де будуть представлені унікальні архівні знахідки, літографії та нотні видання часів Моцарта, у тому числі ті, якими користувався він сам, а також твори сучасного мистецтва, присвячені йому та музиці. Кураторка Ірина Гірна, наук. кураторка Роксолана Гавалюк.
  • презентація алегоричної скульптури Францу Ксаверу Моцарту віденського скульптора Себастіана Швайкерта. Спеціально до події український композитор Богдан Сегін написав святкову «Меланхолійну кантату на честь львівського Моцарта», світова прем'єра якої відбудеться 26 серпня на площі Маланюка, де буде встановлено пам’ятник. Тvoemisto.tv о 17.00 год. транслюватиме урочисте відкриття скульптури видатного композитора Франца Ксавера Моцарта.
  • презентація AR-додатку Mozarts Story. Lviv. Додаток дозволить ознайомитися та інтерактивно взаємодіяти з локаціями, що пов'язані з перебуванням Моцарта-молодшого у Львові, побачити об’єкти доповненої реальності, які розкриватимуть настрій і дух часів Моцарта.
  • проєкт Digital Conductor. Технологія дозволить спробувати себе у ролі диригента, обрати твір і продиригувати віртуальним оркестром.
  • міжнародна онлайн-конференція «Об'єднані Моцартом» за участі українських музичних науковців, членів товариства European Mozart Ways та представників Stiftung Mozarteum Salzburg.

Також у фестивалі заплановано 6 дитячих заходів, серед яких квести, музичні заняття, дитячі концерти від програми LvivMozArt Kids. Загалом фестиваль об’єднає 8 особливих локацій у Львові.

Читайте також: Оксана Линів показала творіння скульптури Моцарта, яку встановлять у Львові

Нагадаємо, що цьогоріч 26 липня минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Той факт, що він прожив на Львівщині більшу частину життя, дивує як пересічних українців, так і іноземних музикантів.  Tvoemisto.tv пропонує познайомитися з цікавими фактами з життя композитора. Детальніше дізнавайтеся за посиланням.

Із програмою LvivMozArt можете ознайомитися тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!