Сьогодні у Львові відбувся Весняний діловий форум

2449 0
Сьогодні, 15 квітня, до Львова на Весняний діловий форум з’їхалися власники великого та малого бізнесу, фінансисти та економісти, представники влади, щоб спільно визначити, куди слід рухатися українській економіці, які перспективні ринки відкриті для українських компаній, та які тренди в українській економіці будуть в найближчі роки.
Фото: loda.gov.ua

Фото: loda.gov.ua

Мета Весняного ділового форуму: з’ясувати стан та перспективи економічного та соціального розвитку країни. Налагодження дружніх стосунків із європейськими країнами, ознайомлення із досвідом реформування економіки на шляху до економічного зростання. Формування стратегії розвитку України, налагодження прямих контактів з представниками влади, бізнесу. Організатором Весняного ділового форуму традиційно виступила ТОВ «Юридична компанія» «Ейч.Ді.Партнерз».

Традиційно розпочали із погляду на економіку від провідних фінансистів. Так про те, на якому зараз рівні економіка України, та її порівняння з попередніми періодами, розповіла головний економіст ІС Dragon Capital Олена Білан. Віктор Галасюк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, розповів про те, які зараза зміни до законодавства приймаються для економічного росту в країні, та які перешкоди стоять на цьому шляху. Саме між ним та екс-міністром економічного розвитку Павлом Шереметою виникла дискусія про те, які кроки слід було зробити, та куди рухатися Україні зараз. В цій же панелі про три сценарії для України до 2020 та 2030 року розповів ректор НТУУ «КПI», академік Національної академії наук України Михайло Згуровський. відповідаючи на питання про те, що перше слід зробити в Україні, всі четверо учасників панелі в один голос сказали, що слід побороти корупцію.

Не обійшлося на Весняному діловому форумі і без обговорення Львова та його місця на сучасній економічній карті України та світу. Як розповів власник «Кумпель Груп» Марк Зархін, свого часу у Львові зібралась ініціативна група, яка мала відповісти на питання «куди рухатися далі». Тоді ж в її середовищі виникло таке гасло як «Львів – локомотив України». Однак. як зазначив Марк Зархін, мало мати гасло, слід наповнювати його змістом.

«Нам треба змінювати морально-етичну атмосферу в місті», – наголосив Марк Зархін.

Читайте також: Марк Зархін: У Львові діє принцип «кум-кум», а не «win-win»

У 2008 році на запрошення саме цієї ініціативної групи та міської влади Monitor Group провела дослідження у Львові, , яке і визначило туризм та ІТ як пріоритетні галузі для міста. З цього часу Monitor Group стала частиною компанії Deloitte. Андрій Булах, керуючий партнер компанії «Deloitte» в Україні розповів, що нещодавно американські партнери компанії за 7-бальною шкалою поставили Львову 5,7 за виконання саме стратегії підвищення конкурентоздатності економіки міста. Однак, які відмітив Марк Зархін, це були більше косметичні зміни, аніж глибинні. Обоє дискутантів відмітили, що Львову, і всій Україні, зокрема, бракує довіри у відновинах між мешканцями, бізнесом, банками та владою. А також в нас дуже мало бізнесу, побудованого на цінностях.

Допоки директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко та Сергій Стратонов з Universal Bank розповідали, коли в Україні слід очікувати пом’якшення валютних обмежень та кредитування бізнесу від банків, генеральний директор фінансово-соціальної мережі нового покоління WIDE.Up Олег Малкін виклав своє бачення синергії в бізнесі, та про те, що не всі бізнес-процеси, які працювали офлайн, можна перенести в інтернет. Він це назвав «румпелем», коли спосіб керування на човні не підходить до управління автомобілем.

Про свій шлях на ринок Європи та світу поділилися два українські виробники. І якщо в ТМ «Ярич» цей шлях розпочався нещодавно, то ТМ «Nemiroff» торує свою дорогу в світ ще з кінця 1990-х років. Керівники обох підприємств розповіли як виникла така ідея, з чого розпочинали, та як це позначилося на їхньому бізнесі.

Читайте також: Як вийти на ринок ЄС. Історія успіху львівського печива

«Львівщина – фабрика Європи». Таку думку висловив вчора під час візиту до Львова на відкриття заводу «Фуджікура» Президент України Петро Порошенко. Цієї ж думки дотримуються і в Львівськії облдержадміністрації. Керівник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис представив програму з однойменною назвою, в якій розповів, які підходи використовуються владою на місцевому рівні для того, щоб інвестор погодився прийти в регіон працювати.

Читайте також: Як стати успішним на ринку ЄС? Інструкція на прикладі яблук

Щодо самої «Фуджікури», то генеральний директор «Фуджікура Аутомотів Україна Львів» Хорхе Гарсіа розповів як це, робити бізнес на Львівщині на прикладі японської компанії.

Під час Форуму неодноразово звучало порівняння з Польщею, і вказувалося на її успішний досвід. Про те, що з цього можна застосувати в Україні, розповідали Яцек П’єхота, президент Польсько-Української Господарчої Палати, колишній міністр економіки Польщі та депутат Сейму, Бартош Мусялович, керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Польщі в Києві, Сергій Шейка, директор центру розвитку польсько-українського бізнесу ПАТ «КРЕДОБАНК», Яцек Ключковскі, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща (Україна 2005-2010 рр.,Казахстан і Киргизстан 2010-2014 рр.

Згодом читайте більш розширені тези з доповідей учасників Весняного ділового форуму 2016 на сайті Tvoemisto.tv. Також буде відеозапис виступів.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!