Сьогодні у Львові поминатимуть загиблих у Бабиному Яру

933 0
Біля Меморіалу пам’яті жертв Львівського єврейського гетто, що на проспекті Чорновола, буде панахида
Фото:zruchno.travel

Фото:zruchno.travel

Сьогодні, 29 вересня у Львові відбудеться вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру. Про це інйормує пресслужба ЛОДА.

Сьогодні, біля Меморіалу пам’яті жертв Львівського єврейського гетто, що на проспекті Чорновола, відбудеться вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру. Там запалюватимуть лампадки, відправлять поминальну панахиду. Розпочнеться усе об 11.00

Читайте також: Як розповідають про Другу світову війну у музеї «Територія терору». Відео 

Довідка: 19 вересня 1941 року моторизована розвідка вермахта вступала до Києва. Тоді Бабин Яр був околицею міста. Спочатку гітлерівці планували здійснити свої каральні акції у Голосіївському лісі. Вони його добре знали, бо саме звідти починали облогу Києва. Однак потім виник «варіант» з Бабиним Яром.

Першими жертвами каральної машини стали київські євреї. Гітлерівська расова доктрина передбачала знищення євреїв та ромів. Також жорсткі репресії мало бути застосовано щодо противників окупаційного режиму.

Тому під час окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів євреїв та ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, підпільників, членів ОУН, душевнохворих, заручників.

Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, зондеркоманда 4а айзнатцгрупи «С» (каральні підрозділи гітлерівської Німеччини) під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля за участі двох батальйонів німецької поліції розстріляла в Бабиному Яру майже 34 тисячі євреїв.

Також у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена ОУН, серед них відому поетесу Олену Телігу. Вважається, що протягом двох років гітлерівської окупації у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб.

Нагадаємо, Львівський національний музей історії та релігії, що на Староєврейській, 36, планує відновити історичну картину знищення євреїв та створити у Львові в підземеллі Музей Голокосту. У музеї планують відтворити побут євреїв, що переховувалися, для цього використають речові експонати.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!