Сьогодні в Україні День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

2321 0
Сьогодні, 22 червня, в річницю нападу гітлерівської Німеччини на СРСР, в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.
фото: pplus.in.ua

фото: pplus.in.ua

Пам'ятну дату було встановлено згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

Цього дня Німеччина напала на СРСР. У подальших військових діях загинули десятки мільйонів людей. Тільки прямі людські втрати України, за різними оцінками, складають від 6 до понад 10 мільйонів.

У цей день, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни. Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на території республіки. Через це Україна найбільше потерпіла від гітлерівської агресії та від згубних прорахунків сталінського керівництва.

 

За інформацією: уніан, zakon3.rada.gov.ua, ukrinform.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!