Сьогодні в Україні – місцеві вибори. Коротко про головні зміни

1748 0
У більшості населених пунктів, зокрема і у Львові, виборець на дільниці отримає 4 бюлетені.
Фото: Uainfo.org

Фото: Uainfo.org

25 жовтня – день голосування на місцевих виборах 2020 року. Українці обирають представників до органів місцевого самоврядування: депутатів обласних, районних рад, а також депутатів місцевих рад та їх голів у 1 439 громадах, повідомляє Громадянська мережа «Опора».

Реалізувати право голосу українці зможуть на виборчих дільницях до 20.00.

Це перші вибори, що відбуватимуться за новим Виборчим кодексом та на новій територіальній основі. Тож 25 жовтня обираються депутати 22 обласних, 119 районних, а також місцевих рад та їх голови у 1 439 громадах. Не відбудуться вибори на тимчасово окупованих територіях України та у 18 громадах Донецької і Луганської областей, де вибори на підставі висновків обласних військово-цивільних адміністрацій не призначила Центральна виборча комісія. Другий тур виборів міських голів проведуть лише в містах із кількістю виборців понад 75 тисяч осіб (якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів у першому турі).

Читайте також: Кандидати на голову Львівської ОТГ. Перелік

Для організації місцевих виборів отворили 29 284 дільничні виборчі комісії.

Щоб проголосувати, необхідно пред’явити двом членам комісії, за відповідним для адреси столом, паспорт громадянина України у вигляді книжечки або ID-картки.

Більшість громадян отримає для заповнення по 4 бюлетені. По 2 бюлетеня отримають виборці в Києві, по 3 – виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольній українській владі території Донеччини та Луганщини. По 5 бюлетенів заповнюють виборці міст, де існують районні у місті ради (Житомир, Кривий Ріг, Кропивницький, Полтава, Херсон).

Важливо, що є можливість проголосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата у списку. У такий спосіб вплинути на фінальний список депутатів у раді, адже кожен голос може сприяти тому, що певний кандидат покращить свої позиції у партійному списку.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Для кожного типу виборів колір бюлетенів відрізняється. Так, за депутатів обласних рад виборці голосують на блакитних бюлетенях, депутатів районних рад – світло-зелених, депутатів міських рад – світло-жовтих, депутатів сільських і селищних рад – кремових, депутатів районних у містах ради – світло-сірих. Голів міста, села чи селища обирають за допомогою бюлетенів світло-рожевого кольору.

Якщо виборець випадково зіпсував бюлетень, він може звернутися до члена виборчої комісії, який його видав, із проханням провести обмін на новий. Це можна зробити лише один раз.

Читайте також: На голову Львівської ОТГ подалися 16 кандидатів. Хто вони?

Через поширення захворюваності на Covid-19, в день голосування на виборчих дільницях будуть посилені карантинні заходи:

- відповідальна особа з членів комісії буде розпитувати виборців про стан здоров'я та міряти температуру;

- при вході на дільницю потрібно обробити руки дезінфектором;

- необхідно дотримуватись соціальної дистанції та пересуватися по дільниці відповідно до розмітки;

- рекомендується користуватися своєю ручкою;

- за можливості залишити неповнолітніх дітей та тварин вдома;

- у разі виявлення підвищеної температури проголосувати в ізольованій кабінці й скористатись окремою скринькою.

На виборчій дільниці не можна: показувати заповнений бюлетень, виносити бюлетень за межі виборчої дільниці, отримувати бюлетень без паспорта або за іншого виборця, перешкоджати голосуванню інших виборців, агітувати за чи проти, а також брати винагороду за голосування. За частину з цих порушень доведеться сплатити штраф, за інші навіть передбачена кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv давало детальну інструкцію для виборця та інформувало про всі зміни, до яких треба бути готовими.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!