Сьогодні в Україні відзначають Свято Героїв

1795 0
Його започаткували ще у 1941 році.
фото: прес-служба ЛМР

фото: прес-служба ЛМР

23 травня в Україні відзначають Свято Героїв, започатковане 1941 року Організацією українських націоналістів.

Свято Героїв встановлене на честь борців за волю України – від князів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків до українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН. Також у цей день вшановують жертв політичних репресій, учасників революції Гідності, Героїв Небесної Сотні та учасників АТО (ООС). Це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України.

Читайте також: У Раді хочуть перейменувати День захисника України

Цей день для відзначення обрали тому, що саме у травні загинули Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець (вбитий 23 травня 1938 року в Ротердамі). Сучасне Свято Героїв стало популярним після 1991 року, а особливого значення набуло з 2014 року, після початку російської військової агресії на Сході України.

Свято Героїв не є офіційним, але щороку його відзначають і представники влади, особливо у Західній Україні. Зазвичай у цей день проводиться низка масових заходів та вшанування пам'яті Героїв на Личаківському цвинтарі, але цього року через карантин масові заходи не відбуваються.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!