Сьогодні в Україні вшановують пам'ять загиблих захисників незалежності та суверенітету країни

1526 0
Дату встановили на згадку про «гуманітарні коридори» під Іловайськом.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Сьогодні, 29 серпня, в Україні відзначають День пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність.

У Львові сьогодні, о 12.30 год., у Гарнізонному храмі св. Верховних апостолів Петра і Павла, що на вул. Театральна, 11, за захисниками України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України проведуть екуменічну молитву.

Читайте також: У війні з росією загинуло майже дев'ять тисяч українських Героїв, – Залужний

Дату пам'ятної дати обрали не випадково, вона пов'язана з Іловайською трагедією 2014 року. Тоді після масштабних боїв під Іловайськом воїни АТО опинилися в оточенні. Президент рф Володимир Путін заявив, що підконтрольні росії угруповання організують для них гуманітарний коридор. Але бойовики та російські військові обстріляли коридор, яким виходили захисники України. За офіційними даними, під Іловайськом загинуло 366 військових, 429 отримали поранення.

Пам'ятна дата набула особливого значення цього року, оскільки відбувається за умов повномасштабного вторгнення росії. Вона, вже не ховаючись, оголосила війну нашій країні, назвавши її «спеціальною військовою операцією».

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний звернувся до українського народу та пообіцяв, що жодна жертва не стане марною.

«Не існує правильних слів чи слушних моментів, коли йдеться про втрати. Бо це зламані долі конкретних людей, які для своїх рідних були цілим Всесвітом. На жаль, герої вмирають. Вони здобувають вічне життя і вічну славу, залишаються нашим духовним орієнтиром і прикладом для прийдешніх поколінь українців. Але їх більше немає для тих, кому вони потрібні живі. Схиляю голову і розділяю разом із близькими та рідними біль непоправної втрати. Дякую за найбільшу жертву, свідомо віддану своїй державі. Так твориться історія і формується нація, якими захоплюватиметься світ», – зазначив Валерій Залужний.

За його словами, ми щодня маємо згадувати про ціну, яку заплатив і продовжує платити наш народ за свою свободу.

Читайте також: Німеччина готова роками підтримувати Україну у боротьбі проти росії

Нагадаємо, 24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

У День пам’яті захисників по всій країні приспускають Державні Прапори на будівлях органів влади, державних підприємств, установ і організацій, обмежуються трансляції розважальних радіо- і телепрограм, відбуваються меморіальні заходи, тематичні книжкові й фотовиставки, кінопокази, концерти-реквієми тощо. Україна вшановує полеглих воїнів також загальнонаціональною хвилиною мовчання. Іловайська трагедія стала важким випробуванням і продемонструвала, що в умовах гібридної війни міжнародне право не завжди працює, що потрібно сподіватися лише на власні сили.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!