Сьогодні відбудеться перше засідання суду в Гаазі про війну Росії проти України

2243 0
Суд вже почав збирати і фіксувати всі докази злочинів РФ в Україні.
Фото: DW

Фото: DW

Перше засідання Міжнародного кримінального суду у Гаазі у справі війни РФ проти України відбудеться сьогодні, 7 березня. Про це заявив  член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі телемарафону Uaразом.

«Сьогодні ми вже знаємо, буде перший крок зроблено, щоби в межах міжнародної спільноти давати правову оцінку воєнним злочинам РФ. Є кілька паралельних процесів, які можуть бути використані як оцінка злочинів Росії і її керівництва на території України», – каже Федір Веніславський.

Читайте також: Слідчі Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхали до України

Міжнародний кримінальний суд передбачає відповідальність саме за воєнні, а не військові злочини. За ініціативою прокурорів МКС, суд вже почав збирати і фіксувати всі докази злочинів РФ в Україні.

«Перше засідання намітить подальші кроки щодо фіксації і оцінки злочинів, підготовки до безпосередньо судового засідання. МКС керується Римським статутом. На жаль Україна визнала, що Римський статут не відповідає Конституції. Зараз Верховна Рада, Офіс президента, Мін'юст працюють над пакетом документів, які дозволять дуже швидко ратифікувати Римський статут", — пояснив Веніславський.

Нардеп наголосив, що воєнні злочини не мають строку давності і ті, хто віддають злочинні накази, і ті хто їх виконує, будуть об'єктами переслідування на території будь-якої країни, яка ратифікувала Римський статут (а це майже всі країни Європи і цивілізованого світу).

За його словами, результат отримаємо протягом кількох місяців, року, а то й кількох років, адже це дуже ретельна діяльність. Але ми отримаємо результат у вигляді конкретних вироків суду Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинців Росії.

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН попередньо заявив, що 7 і 8 березня проведе слухання за позовом України проти Росії щодо порушення РФ Конвенції про запобігання злочину геноциду.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!