Сьогодні вночі львів’яни зможуть побачити метеорний потік Персеїди

8427 0
Щоб спостерігати зорепад, варто обрати темне і безхмарне місце.
автор фото: Ігор Хомич

автор фото: Ігор Хомич

У ніч із 12 на 13 серпня львів’яни зможуть спостерігати метеорний потік Персеїди. Про це пише Space.com.

На піку летітиме приблизно 100 метеорів на годину. Спостерігати за метеорним потоком найкраще після 22:00, а найбільшої густоти він досягне після півночі. Водночас, цього року в ніч піку зорепаду очікується яскравий місяць, світло якого може заважати побачити потік повністю.

Частинки метеорного потоку породжує комета Свіфта — Таттла. Рухаючись по сильно витягнутій орбіті, вона робить один оберт навколо Сонця за 133 роки. При зближенні із зіркою її ядро частково випаровується, і гази забирають з собою піщинки і камінчики — з них позаду комети утворюється шлейф. 

Ширина метеорного потоку становить близько 40 мільйонів кілометрів, Земля проходить крізь нього близько місяця, але його пік припадає на 12-13 серпня. Найбільш щільна частина метеорного потоку становить 1,3 мільйона кілометрів. Земля  перетинає її приблизно за 12 годин.

Щоб спостерігати зорепад, варто обрати темне і безхмарне місце. У небі можна буде побачити яскраві смуги і кулі. Важливо спостерігати частину неба з боку сузір'я Персея, яке розташоване у північній частині. Аби не помилитися, можна скористатися простим мобільним додатком для вивчення зоряного неба, який допоможе зорієнтуватися на землі.

 

Довідка

Персеїди — метеорний потік, який йде з боку сузір'я Персея і буквально означає собою «дощ із зірок» — метеорів, які летять небом зі швидкістю до 59 км/сек. Зорепад Персеїди вважають одним із трьох найбільших зорепадів. Рекорд щільності метеорів зафіксували у 1993 році. Тоді небом пролетіло 500 метеорів на годину.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!