Сьогодні виповнюється 35 років з дня Чорнобильської катастрофи

1167 0
6 квітня 1986 року у Чорнобилі, під час планового відключення реактора, що тривало 20 секунд, різко стрибнула напруга у четвертому енергоблоці АЕС, внаслідок чого відбувся тепловий вибух.
фото: uapress.info

фото: uapress.info

Сьогодні минуло 35 років відколи в Україні відбулась найбільша ядерна техногенна катастрофа у світі. 26 квітня 1986 року у Чорнобилі, під час планового відключення реактора, що тривало 20 секунд, різко стрибнула напруга у четвертому енергоблоці АЕС, внаслідок чого відбувся тепловий вибух.

Трагедія призвела до радіоактивного зараження в радіусі 30 км. Забруднена територія площею майже 160 тисяч квадратних кілометрів. Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Читайте також: У Львові покажуть унікальний документальний фільм про Чорнобиль

Вважають, що найбільш розповсюдженою хворобою, викликаною викидом радіоактивних речовин в Чорнобилі, є рак щитовидної залози та лейкемія. Окрім того, говорять про збільшення кількості випадків вроджених патологій у дітей, а також про підвищення рівня дитячої смертності на забруднених територіях, хоча конкретних статистичних підтверджень цьому немає. Йшлося також про частішання випадків народження дітей із синдромом Дауна.

Також внаслідок аварії на ЧЕС постраждали 5 120 кв. км сільгоспугідь та 4 920 кв. км лісів. У 1986 році евакуювали близько 11 6000 осіб, виникла проблема будівництва додаткового житла для евакуйованих. У 1986-1987 роках для переселенців побудували приблизно 15 000 квартир, гуртожитків для понад 1000 осіб, 23 000 будівель, приблизно 800 закладів соціальної та культурної сфери. Замість відселеного міста Прип’ять для персоналу ЧАЕС побудували місто Славутич.

Нагадаємо, що до 35-х роковин пам’яті Чорнобильської катастрофи в Україні презентували перший офіційний мобільний додаток про Чорнобиль ChornobylApp – інтерактивний віртуальний гід з AR-технологією (доповненої реальності). Детальніше дізнавайтеся за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!