SOPHIE VILLY: Про Україну ще почують! У піснях...

2770 0
Україна + Грузія = музика. Чуттєва, глибока, до якої хочеться повертатись подумки, коли вона не грає у навушниках. Таку музику створює Софі Віллі, грузинка, для якої Україна стала другим домом. Вже після першого альбому “MotherFish” дівчина побувала з туром в США. А британське видання The Guardian включило її пісню “Connected” у список «Шість треків зі всього світу, які варто послухати».
Фото: sophievilly.com

Фото: sophievilly.com

У Львові Софі представила новий альбом Dress. Tvoemisto.tv зустрілось зі співачкою і замість банальних запитань поговорило про асоціації, які виникають, коли слухаєш пісні з її останньої збірки

«THE WORRY»

Коли мене щось турбує, я молюсь, це мені одразу допомагає.

«POSITION»

Позиція грузинської молоді, коли почалась російсько-грузинська війна у 2008 році – багато моїх друзів та однокласників, хлопців, яким було по 17-18 років – записувались в добровольчі ряди і їхали воювати в гори. Але їх напівдорозі батьки повертали назад. Однак були й такі, хто все таки туди дістався, і вони потім отримали поранення. Молодь, які всі, була в шоці, тому що ніхто не очікував, що в двадцять першому столітті сусідня країна може так вчинити з нашою малесенькою батьківщиною.

Зараз там у людей різні позиції. Більшість обирає шлях до Європи. Але є й такі, хто не здатен пристосуватися до сьогоднішнього часу, вони хочуть повернутися в Радянський союз. Вони кажуть, що то були часи, коли всі жили розсудливо, було світло і газ, а Грузія взагалі була найбагатшою країною на той час. Але ж часи змінюються. Є такий вислів: «Або ти еволюціонуєш, або ти вмираєш». А от в Україні було більше єдності. Під час Майдану і зараз. Відчувається, що тут стали по-іншому дивитися на речі. 

«MAN IN THE MIST»

Україну з туману здатна витягнути віра. Коли здається, що ми у глухому куті, і все вже втрачено... я завжди кажу, що «ти ніколи не знаєш, в який момент тебе спіткає диво». Віра в будь-якій ситуації може допомогти кожній людині, і тим більше, країні. Взагалі мені здається, що Україна в духовному і психологічному плані дуже добре справляється з тим, що відбувається. Люди багато чого усвідомили за цей рік.

«DRIFT AROUND»

Я вже не відчуваю кордонів. Для мене це стало звичним явищем. Я затишно почуваю себе під час подорожей, куди б я не поїхала. На певний час я можу знайти собі комфортний стан. Але буває, що проходить місяць і мені дуже не вистачає моїх друзів. Таке було, коли я працювала  в Каліфорнії, останній тиждень там був просто жахливий. Я виходила до океану і розмовляла тільки з чайками.

У мене є ікона св. Софії, мені подарували її в дитинстві і я завжди ношу її з собою, вона у мене у потаємній кишені в рюкзаку і якщо вона зі мною – I am save. Ще завжди маю з собою хрестик і блокнот, в якому я роблю нотатки. Йому вже п'ять років, але в ньому досі є порожні сторінки.

«CONNETCED»

Як вберегти зв’язок із дорогими людьми, якщо вони далеко – це дуже болюча тема для мене. Зараз мій брат, – найближча мені людина, переїхав жити до Грузії. З ним у мене кожен день зв'язок, по skype або viber. У мене мало справжніх друзів. Але я знаю одне. Ми можемо не бачитися рік або два, але коли ми бачимося, ми все точно так само регочемо, точно так само спілкуємося, ніби ми й не розлучалися. Ось тоді я розумію, що цей зв'язок справжній і він існує, не дивлячись на відстань.

«QUIET AGAIN»

Україна вже не буде мовчати, і в музичному плані також. Зараз багато говорять, що Україна – найцікавіша країна в плані музикантів. У нас з'являється і народжується така енергетика, яка втілюється в музиці і текстах. Думаю, що артисти та люди в медіа можуть щось зробити для того, щоб якось виправити творчу ситуацію. А творчість, культура і мистецтво завжди впливають на людей. Вони дають надію. Музиканти і артисти повинні зараз багато працювати. І про Україну ще почують! У піснях. І хочеться, щоб говорили не тільки про Майдан або про військові дії.

«DRESS»

Саундтрек – це одяг для фільму. Ми почали працювати над «одягом» для одного українського проекту, але робота над ним наразі призупинилась через події на Сході. 

Я працювала з двома грузинськими фільмами, один вийшов зовсім нещодавно –  5 грудня. «House on the crosscroаd» –це короткометражка, її грузинський режисер знімав в Арабських Еміратах.  Режисер мені прислав сценарій, я почала писати музику. Але потім, коли мені вислали чернетку, я чую пісню «Dude» і розумію, що це найкраще, що може підійти цьому фільму.

(Саундтреки у виконанні Софі можна почути також  у фільмах «Parrot» та «Lost in the escapade»)

P.S. Софі Віллі: Львів, андеграунд і новий проект

Львів відрізняється від інших міст. Для мене Львів – це містика.

До міст важко достукатися. Це складна і копітка робота. От зараз телеканал «Тет» запускає новий проект, де протягом місяця до Нового Року будуть показувати кліпи прогресивних українських артистів, таких як ми, як Onuka, ТНМК, Jamala, Bahroma, The Maneken.. І в новорічну ніч покажуть life-концерт з їх участю. Дуже радує, що таких артистів нарешті покажуть по телевізору і вони спробують достукатися до мас і вийти з андеграунду.

Ми разом з лідером гурту Tape Flakes Сашком Філоненком робимо новий trip-hop проект “FiloSophie”. У нас вже є один трек, ми його випустимо в грудні, а повністю проект представимо в лютому.

Аліна Швидко, фото з сайту sophievilly.com

Нагадаємо, у суботу, 6 грудня, у Львові в клубі Underground пройшов концерт Софі Віллі. Дякуємо клубу за допомогу в організації інтерв'ю :-) 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!