Соратник Зеленського Борис Шефір очікує від президента скасування закону про мову

2692 0
А також скасування квот і повернення можливості працювати з Росією.
фото: Апостроф

фото: Апостроф

Співзасновник студії «Квартал 95» та давній бізнес-партнер Володимира Зеленського Борис Шефір в інтерв’ю виданню «Детектор медіа» заявив, що очікує від президента скасування закону про мову перегляду норм про квоти, щоб знову була можливість співпрацювати з Росією.

Читайте також: Львів'янин скаржитиметься в Адміністрацію президента на виступ Зеленського російською мовою

«Ми сподіваємось, що за два роки російський ринок для нас відкриється. Довго пояснювати, але найбільший удар політика українізації завдала телерадіовиробництву. Квоти і заборони – це погано. Будь-які. Квоти – це утиски. Без російського ринку ми будемо деградувати», – каже Борис Шефір.

Бізнесмен говорить, що україномовне виробництво потрібно підтримувати преференціями в оподаткуванні, щоб воно було комерційно привабливим. Водночас він розповідає, як через політику українізації зірвались плани групи «Квартал 95».

«Політика має піти і не заважати бізнесу. А то навіть нам довелось туди піти. Думаєте, було велике бажання туди іти?», – говорить Борис Шефір.

«Я очікую перегляду квот. 90% – це забагато. Закон про мову потрібно скасувати та ухвалити нормальний закон. Це перший крок для скасування війни», – додає він.

Читайте також: Квартири, депозити, бізнес. Що задекларував Зеленський за 2018 рік

Водночас в Адміністрації президента, передає ВВС, заявили, що Борис Шефір висловив виключно власну думку і що вона не збігається з позицією Володимира Зеленського та АП.

«Володимир Зеленський підтримує статус української мови як єдиної державної. При цьому президент вважає, що держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань», – йдеться у відповіді прес-служби глави держави.

Читайте також: Ні обіцянок, ні відповідальності: про інавгураційну промову Зеленського

Нагадаємо, у передвиборчому інтерв’ю РБК-Україна Володимир Зеленський заявляв, що закон про мову «треба глибоко вивчити», а потім «поспілкуватись з суспільством з приводу цього закону».

Також він висловлювався щодо квот на україномовне виробництво.

«Якщо б ви прийшли і сказали: дивіться, хлопці, ось перед вами два фільми. Фільм, який зроблений українською мовою – податок 10%. Фільм, який робиться російською мовою – залишаємо податок який був. Ви вважаєте, що потрібні були б квоти?», – казав Володимир Зеленський.

Також він зазначав, що не можна у людей в Україні забрати російськомовне телебачення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!