Соцексперимент: 12-річний актор просив на вулицях Львова цигарки

4779 0
Львівські активісти в рамках проекту «PeyeV» провели у Львові черговий соціальний експеримент. Його суть полягала в тому, що 12-річний актор просив у перехожих курців цигарку.

Результати експерименту виявилися дещо неоднозначними. За словами ініціатора проекту Віталія Пересади, це перший експеримент, який дав не такі позитивні результати, яких очікували – в середньому кожен п’ятий перехожий давав підлітку цигарку. Крім того, інколи люди відверто грубіянили, пише ZAXID.NET.

«Дівчата більш-менш адекватно ставились. Навіть ті, хто курить, не давали підлітку цигарку. Мабуть, тут спрацьовував материнський інстинкт про захист дитини. Я не бачив жодної людини, яка б зупинилася і пояснила малому, що курити в його віці – це дуже шкідливо. Як правило, люди або не дають сигарети і йдуть далі, або дають і йдуть далі», – розповів Пересада.

Він зазначив, що люди давали сигарети підлітку незалежно від свого статусу та фінансового положення – як безхатченки, так і люди, судячи із зовнішнього вигляду, бізнесмени.

«Сказати, що люди забезпечені не дають сигарети, а бідні дають, або навпаки – не можна. Це залежить більше від морального і духовного наповнення людини», – вважає ініціатор соціального експерименту.

Кожного разу, після того, як підлітку давали сигарету, до людей підходила дівчина і питалася навіщо люди це роблять.

«Ніхто не міг пояснити, чому давав сигарету. Це була реакція захисту. Це була реакція захисту: «Якщо я не дам, то дасть хтось інший», «Я не винен в тому, що він курить». Жодного разу не було такого, щоб людина сказала: «Вибачте, я зробив дурницю», –  зазначив Пересада.

Експеримент проводили упродовж двох днів. Здебільшого, ролик знімали перед університетом ім. І. Франка, неподалік кіоску з сигаретами. А також частково на площі Ринок у центрі Львова. За цей час хлопець попросив сигарету у понад сотні курців.

Це вже четвертий соціальний експеримент від учасників проекту «PeyeV». Раніше львів’яни успішно пройшли тест на готовність проявляти позитивні емоції у публічних місцях «Давайте обіймемося», «Совість чи гроші», а також відомий у світі «тест на людяність» під назвою «Людині погано».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!