Спалювання сухостою під час війни можуть прирівнювати до диверсій

14390 0
Масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу.

На час воєнного стану спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій. Це передбачає кримінальну відповідальність, нагадує ЛМР.

Масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу. Водночас задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України та територіальної оборони.

Рятувальники, які виїжджають на такі виклики, навіть у відносно мирних областях, фактично, змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога.

Лише від початку року у Львівській громаді зафіксували уже 29 пожеж в екосистемах, із них 8 – великих, площа горіння яких становила від 400 до 4000 кв. м, інформують у міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони. А кожна така пожежа – це забруднення повітря і ґрунту, вбивство тварин, птахів і комах, а також шкода здоров’ю людини. Адже разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини та найрізноманітніші канцерогенні сполуки.

Для довідки

3 березня парламент вніс зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн.

Мешканців міста вкотре просять не бути байдужими до довкілля і свого здоров’я й не спалювати суху рослинність, а також не забувати телефонувати на «102», коли бачать такі горіння та паліїв.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!