Спеціалісти ІТ-компанії ЕРАМ розробили для львів'ян оновлений портал мешканця

2360 0
Компанія зробила початкову версію порталу, а надалі це буде платформа, на яку можна буде додавати нові цифрові сервіси.

У Львові презентували оновлений сайт порталу мешканця, до розробки якого долучалися спеціалісти ІТ-компанії ЕРАМ. Вона тривала понад пів року. Нині портал відрізняється від «Особистого кабінету мешканця», що працював до того. В основному, це стосується саме функціоналу.

За словами керівниці управління інформаційних технологій ЛМР Олени Гунько, портал забезпечує повний цикл надання послуг – від замовлення до отримання результату. Мешканець замовляє послугу, додає потрібні для цього документи, завіряє електронним підписом (КЕП) і надсилає на обробку в міськраду.

Читайте також: Бути першими – це велика відповідальність. Як змінювалася ІТ-компанія ЕРАМ протягом 15 років

«Результат відповіді на звернення/запит, які також доступні на порталі, мешканець може отримати в електронному форматі, коли відповідь буде завірена електронним підписом працівника міської ради. Цей повний цикл – основна його відмінність від «Особистого кабінету». Також оновленим є модуль оплати, зокрема здійснення оплати за адмінпослуги, можливість оплати податків і штрафів», – пояснює Олена Гунько під час презентації порталу.

Послуги, що вже доступні на сайті:

  • видача завірених копій (витягів) ухвал міської ради, рішень виконавчого комітету, розпоряджень Львівського міського голови;
  • внесення актуальних даних до Реєстру Львівської міської територіальної громади;
  • отримання відомостей щодо кількості зареєстрованих осіб в квартирі/будинку;
  • оформлення та видача довідки про реєстрацію місця проживання;
  • отримання пільгової транспортної картки «ЛеоКарт»;
  • студентська пільгова картка «ЛеоКарт»;
  • учнівська пільгова картка «ЛеоКарт».

 

До розробки проєкту залучали близько 18 ІТ-фахівців різних функціональних напрямків компанії ЕРАМ – Java-спеціалсти, бізнес-аналітики, тестувальники, аналітики з продуктивності, спеціалісти з кібербезпеки, проєктний менеджер тощо. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник західноукраїнської локації ЕРАМ Андрій Трофімов, компанія зробила початкову версію порталу, а надалі це буде платформа, на яку можна буде додавати нові цифрові сервіси.

«Якщо постає питання, чим ми можемо допомогти як компанія, то, перш за все, нашою технічною експертизою. Ми працюємо для багатьох відомих великих компаній, половина з яких входить до списку Форбс, і маємо велику експертизу майже в усіх відомих доменах. Проєкт порталу мешканця Львова був для нас не надто складним, але важливим», – говорить спеціаліст.

Читайте також: Простими словами про складне. Компанія EPAM запустила подкаст про ІТ-індустрію України

Також, за словами Андрія Трофімова, окрім експертизи та бажання допомогти, ЕРАМ зацікавлений у розвитку внутрішнього ІТ-ринку України. На його думку, небагато бізнесів тут можуть собі дозволити професійні ІТ-сервіси, бо вони доволі дорогі.

«Чим більше ми будемо допомагати в розвитку внутрішнього ринку, тим краще буде для всіх. Громадяни нашої країни будуть мати доступ до більшої кількості та кращих сервісів», – додає він.

Особливу увагу під час розробки проєкту приділили питанню безпеки. Зокрема, кібербезпека – один із профільних напрямків ЕРАМ.

«Портал має багато інтеграційних точок з Міністерством цифрової трансформації. Саме Мінцифра дає стандарти, як онлайн-сервіси для громадян мають виглядати з погляду безпеки. Так само, як і застосунок «Дія», будь-який додаток має зберігати мінімум конфіденційної інформації. Напряму він не працює з персональними даними, і він їх не зберігає. Ми використовуємо Bank ID або електронний підпис для того, аби користувач мав доступ до своїх даних в реєстрах. Персональні дані зберігаються на серверах ЛМР, а низка документів – у національних реєстрах, і вже вони відповідають за безпеку», – зазначає він.

Читайте також: Авто без водія, дрони і розумні будинки. Що винаходять львівські ІТ-спеціалісти

Андрій Трофімов додає, що навіть якщо виникне проблема з кібербезпекою, то жодні дані, які зберігаються, не мають цінності для зловмисників. Такий підхід повністю відповідає наявним вимогам Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Нині, за його словами, портал є готовим продуктом. Фаза бета-тестування вже пройшла, і він доступний для користувачів. Наразі відбувається тестування системи на виробництві. Відповідно, у найближчий місяць кожен, хто скористався послугами порталу, може надіслати свої коментарі та пропозиції щодо його роботи. А станом на зараз львів'яни можуть скористатися сімома послугами. В управлінні інформаційних технологій ЛМР обіцяють постійно додавати все нові послуги на сайт, ті, що є найпопулярнішими серед мешканців і якими зможуть користуватися як фізичні, так юридичні особи. Загалом, за словами Олени Гунько, є близько 300 локальних послуг, які надають різні структурні підрозділи ЛМР, комунальні підприємства.

Ольга Коваль

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!