«Спочатку потрібно припинити нас вбивати». Глава УГКЦ про сценарії примирення з росією

6539 0
Невчасно говорити про крок до миру, допоки не відбулося викриття злочинця і засудження його злочину.
Фото: dyvensvit.org

Фото: dyvensvit.org

Зараз, коли триває активна фаза воєнного вторгнення росії в Україну, говорити про будь-яке примирення – неможливо. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) вважає, що у майбутньому умови та етапи можливого примирення повинні включати обов’язкове визнання заподіяних злочинів і засудження злочинців. Про це пише Інформаційний ресурс УГКЦ.

Читайте також: «Уже багато зробили, щоб Хресна Дорога українки з росіянкою не відбулася», – священники-католики

«Сьогодні, під час активної фази цієї несправедливої війни – зокрема, коли ми всі очікуємо ще одного наступу російських військ на Україну, такого типу речі є в принципі неможливими. Тому що для того, щоб миритися, треба бути живими, треба, для початку, вижити. І коли йде активна фаза такої вбивчої війни, це абсолютно не на часі, дуже невчасно про це говорити. Спочатку потрібно припинити нас вбивати – лише тоді ми можемо говорити про якийсь наступний крок. А наступним кроком, очевидно, має бути засудження злочинця і встановлення справедливості», – каже Глава католицької Церкви в Україні.

Він зауважує, що усі вчинені проти людяності злочини в Україні, які сьогодні класифікуємо як геноцид, мають бути засуджені міжнародним трибуналом. Невчасно говорити про наступний крок, допоки не відбулося викриття злочинця і засудження його злочину.

Читайте також: Боже, зглянься на Папу і Ватикан, нехай зрозуміють, що таке Росія

«І аж тоді, коли буде засуджено російського агресора, наступним кроком може бути початок якогось процесу примирення. І це буде довгий процес. Бо процес примирення означає гоєння ран. І без чутливості до жертви цієї несправедливої агресії ми не маємо права, з християнського боку, говорити про примирення», – каже Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, сьогодні, 15 квітня в італійському Колізеї пройде Хресна Дорога, яку очолить Папа Франциск. Хрест під час ходи мають тримати українка та росіянка, що працюють у госпісі. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав переказав до Ватикану численні негативні реакції багатьох єпископів, священників, монахів і монахинь та мирян, які переконані, що жести примирення будуть можливими лише тоді, коли закінчиться війна, а винні в злочинах проти людяності будуть справедливо засуджені.

У Ватикані не відреагували на протести. Водночас близький співпрацівник Папи єзуїт Антоніо Спадаро пояснив, що Франциск не є політиком. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!