«росія завжди прагнула поглинути Україну». Зі спогадів, як Україна приймала Конституцію

1872 0
Не можна змінювати Конституцію під тиском чи то ворогів, чи то друзів, наголошував Герой України Левко Лук’яненко.
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Сьогодні – 27-ма річниця прийняття Конституції України. Основний закон оформив молоду державу, органи влади та основні засадничі положення української державності. Tvoemisto.tv підготувало цитати зі споминів про роль Конституції уже покійного депутата Верховної Ради України, громадського та політичного діяча, співзасновника Української Гельсінської Групи, автора Акту проголошення незалежності України Левка Лук’яненка. 

В тих умовах ми зробили максимум, який тільки могли

«Комуністи були категорично проти того, щоби Україна ухвалила свою Конституцію. Рік перед тим ми уклали договір між кожним депутатом і президентом, де Верховна Рада зобов’язувалася через рік написати Конституцію. Тягнули до останнього. Тоді Кучма вирішив підігнати всіх і сказав, що якщо до 28 червня не буде Конституції, то він розпустить Парламент. 27 червня всі сіли голосувати і працювали цілий день і всю ніч аж до ранку 28 червня».

Пропонував багато поправок, щоби зробити її більш українською

«Конституцію, що ми зараз маємо – це основний закон українського радянського народу, а не української нації. Я би переглянув дуже багато, але в умовах 1996 року ми зробили максимум, який тільки могли, бо Конституція – це завжди компроміс. Я пропонував багато поправок, щоби зробити її більш українською, але вони не проходили».

Конституція віддзеркалює стан народу

«Конституція віддзеркалює стан народу, нації та співвідношення сил усередині нації. Тому не можна змінювати Конституцію під тиском чи то ворогів, чи то друзів. Погодитися на умови тих, хто збирається у Мінську, або під тиском Путіна – це втратити власний суверенітет, національну гордість і стати помелом на міжнародній політичній арені».

Україну завжди прагнула поглинути росія

«Було дві конституційні комісії – від президента та Верховної Ради. Від президента пропонувала ухвалити Конституцію на референдумі і зробити двопалатний парламент. Це робилося, щоби провалити Основний закон. Це би означало, що референдум доводилося би проводити без кінця. Слава Богу, що ми відхилили і цю ідею. Ми в конституційній комісії від Верховної Ради тоді добилися того, щоби Конституцію ухвалювала Верховна Рада, а парламент був однопалатний».

«Україну завжди прагнула поглинути росія, як не всю, то хоч шматками. Це було б легше зробити, якщо би ми були поділеними і частина Парламенту би формувалася від територій. Саме тому москалі нав’язували нам і федеративний лад і двопалатний парламент».

Якщо щось не подобається – зміни це на краще

«Боротися, а не тікати – це мій принцип, якого я дотримувався все життя. Якщо щось не подобається – змінити це на краще».

Треба обирали на посади справжніх патріотів

«Треба підвищувати національну свідомість громадян та допомагати нашим воякам на фронті, щоби вони успішно побороли москалів. Наступний крок – щоби громадяни ставали більш політично активними та обирали на посаду Президента та до Верховної Ради справжніх патріотів».

Основний документ країни був прийнятий Верховною Радою на п'ятий рік після проголошення незалежності України – в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Після майже доби безперервної роботи у сесійній залі народні депутати таки ухвалили документ 315 голосами. Того ж дня Конституція України набула чинностіПрийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.

Матеріали використані зі сайтів Dyvys.info та Uain.press  

Підготував Роман Тищенко-Ламанський

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!