Справа MH17. Рішення надати «Бук», яким збили пасажирський літак, ухвалив путін

775 0
Літак був збитий ракетою російського виробництва над Україною.
ФОТО: REPORTER

ФОТО: REPORTER

Російський диктатор володимир путін особисто схвалив поставку зенітно-ракетного комплексу «Бук-М1» до України у 2014 році. У міжнародних дослідників є вагомі ознаки того, що президент росії вирішив випусити ракету, яка збила рейс MH17 у 2014 році. У той день загинули майже 300 людей. Про це повідомляє ВВС.

Як йдеться в доповіді Об'єднаної слідчої групи (JIT), яка розслідує катастрофу рейсу MH17,  існують вагомі підстави вважати, що рішення про постачання зенітно-ракетного комплексу Бук бойовикам «ДНР» ухвалив саме путін. Вони посилаються на записи телефонних розмов, у яких російські чиновники кажуть, що рішення про надання військової підтримки залишається за главою кремля.

«Рішення про надання підтримки відклали на тиждень, тому що була лише одна людина, яка могла ухвалити це рішення – не генерал чи міністр оборони –, а та людина, яка була безпосередньо підзвітна народові і яка зараз на саміті у Франції», – цитують розслідувачі чиновника, який пояснює процес ухвалення рішень у росії.

Тоді, 5 і 6 червня 2014 року, путін був у Франції на святкуванні Дня висадки союзників під час Другої світової війни.

«Є конкретна інформація про те, що прохання сепаратистів передали президенту, і це прохання задовольнили. Невідомо, чи згадується в запиті система Бук. Трохи пізніше з’являються більш важкі системи ППО, зокрема і Бук, з якого збили MH17. Хоча ми говоримо про вагомі докази, висока планка повних і переконливих доказів не досягнута. Крім того, президент користується імунітетом на посаді глави держави», – ідеться у звіті.

Нагадаємо, 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги засудив Ігоря Гіркіна, Леоніда Харченка та Сергія Дубинського до довічного ув’язнення. Їх визнали винними у вбивстві 298 разів – за кожного пасажира та члена екіпажу MH17. Ще одного фігуранта справи Олега Пулатова виправдав суд. Визнані винними мають виплатити 16 млн євро компенсацій родичам загиблих. Катастрофа відбулася 17 липня 2014 року. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама до Куала-Лумпуру. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!