У Львові не використовують «подарований» інвестором прес для сміття

6771 1
Наразі обладнання для пресування сміття, яке придбала компанія «Грінера Україна» і надала в оренду місту, не використовують.
фото: dvesti.k (ілюстративне)

фото: dvesti.k (ілюстративне)

Як пояснив 23 грудня під час організованої медіа-хабом «Твоє місто» дискусії «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи» керівник відділу комунального господарства управління житлового господарства ЛМР Сергій Сало, рішення про застосування пресувальної установки є вимушеним кроком.

«У зимовий період виникають проблеми із перевезенням твердих побутових відходів. Адже за низьких температур вологе сміття при тривалому перевезенні замерзає, чим унеможливлює своє вивантаження», – повідомив він.

Читайте також: Львів розглядає пропозиції земельних ділянок для сміттєпереробного комплексу

Зазначене обладнання в оренду місту надала компанія «Грінера Україна» за символічну оплату – 10 грн/міс., терміном на три місяці. Загальна ж вартість разом із розмитненням, перевезенням тощо – близько 1 млн євро. Додамо, що ця компанія нещодавно перемогла в конкурсі для обслуговування вивезення ТПВ в Галицькому районі Львова і встановила сучасні контейнери для збору вторсировини, скла та змішаних відходів.

Наразі брикетувальний прес (фірма MACPRESSE, Італія) та устаткування для обгортання брикетів (фірма CROSSWRAP, Фінляндія) монтують у приміщенні за адресою вул. Шевченка, 327г. Це викликало значний спротив у місцевих мешканців. За словами Наталії Кузьми, представниці громади Білогорщі, протестувальників бентежить питання про те, куди будуть зливати отриману від пресування рідину. Адже на запропонованій території планували створювати біологічний заказник.

У свою чергу Сергій Сало пояснив, що при пресуванні твердих побутових відходів фільтрат не утворюється. А для збору рідини, яка збиратиметься у процесі пресування, планували облаштувати герметичний збірник. За цією схемою після накопичення рідину мають намір транспортувати для злиття у каналізацію чи на очисні споруди.

Керівник відділу комунального господарства управління житлового господарства ЛМР зазначив, що за допомогою цього устаткування вдасться зменшити вагу твердих побутових відходів орієнтовно на 20%. Проте обладнання не здаватимуть в експлуатацію, доки не будуть оформленні усі дозвільні документи.

Вже сьогодні, 26 грудня, на сесії Львівської міської ради мер Андрій Садовий зазначив, що залучить аудиторську компанію, яка перевірить діяльність «Львівспецкомунтранс» та використання коштів з міського бюджету, щоб врегулювати конфлікт.

Читайте також: ОСББ у Львові економитиме 18 тисяч гривень у рік завдяки сортуванню сміття

Однак експерт та практик у галузі переробки сміття Юрій Грибан зазначив, що є іще одне проблемне питання у запропонованій системі пресування твердих побутових відходів. «Це пресоване сміття не прийме ні один в Україні полігон. Тому що вони не розраховані на такі технології. На полігонах захоронення відбувається за допомогою бульдозерів, які не будуть розбивати це каміння», – зазначив він.

У компанії «Грінера Україна» Tvoemisto.tv не надали інформацію про те, куди планують вивозити спресоване сміття і переадресували до керівника компанії, який наразі перебуває закордоном. Проте зазначили, що у такому стані сміття може зберігатися півроку.

Раніше планувалося, що за допомогою такого «сміттєвого каменю» проведуть ущільнення стінок нестабільної частини Грибовицького сміттєзвалища. Але місцеві мешканці не дозволяють там проводити жодних робіт. Як зазначив Сергій Сало, станом на 22 грудня з ними домовитися не вдалося.

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу).

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
10 Січня, 2017 21:14
axab Правильний підхід до утилізації твердих побутових відходів втілено в селі Зачепилівка Новосанжарського району на Полтавщині за сприяння проекту DESPRO
[***]s://[***].youtube.com/watch?v=pAN499BU4XM
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!