Політична реклама

Список продуктів для покращення роботи мозку

25460 0
Для того щоб головний мозок добре працював, нам необхідно знати і задовольняти його потреби в різних речовин - і це цілком можна зробити за допомогою правильного харчування. Бувають періоди, коли мозок особливо потребує підтримки. Кінець зими — початок весни — це саме такий час, коли організм в цілому і нервові клітини зокрема ослаблені через довгі холоди, брак сонця, нестачі вітамінів.

Отже, як підтримати мозок за допомогою продуктів?

Мед — найкраще паливо!

Перш за все, головний мозок — це близько 20 мільярдів клітин.Для поділу, оновлення, підтримки життя кожна з них потребує енергії та будівельного матеріалу. Багато органів, наприклад скелетні м‘язи, мають доступ до двох видів енергії: вуглеводної — так званої швидкої енергії та повільної, жирової. Просто для розщеплення жирів потрібна достатня кількість часу, але й вистачає такої енергії на довше, а вуглеводи легко доступні, але і горять швидко. Так ось, найважливіші клітини мозку нейрони — не пристосовані до споживання жирової енергії. Тому в організмі завжди повинні бути присутніми вуглеводи, щоб процеси в головному офісі не втрачали інтенсивності. Паливо для нейронів — це глюкоза, але отримувати її бажано не з цукру (які помилково вважають). Краще вибирати продукти, які, крім калорій, принесуть організму і інші дивіденди. Наприклад, мед: енергетична цінність його така ж як у цукру, але цей продукт ще й джерело всіх цінних мікроелементів. Відмінне джерело енергії для мозку — це фрукти і сухофрукти. Також вигідним продуктом, що дає мозку енергію, є каші, особливо вівсянка, гречка, ячка, перловка. Вуглеводи, що містяться в кашах, засвоюються і потрапляють у кров повільно, зате і витрачаються поступово, постачаючи мозок енергією через годину після того, як блюдо було з’їдено.

Цеглинки для мозку

Жири і білки — це компоненти, з яких складаються оболонки кожної клітини нашого тіла. Однак і тут у головного мозку свої потреби — їм ці цеглинки потрібні в більшій кількості для створення оболонок нейронів, простіше кажучи, для будівництва нервів, повідомляє Вкурсе.

Які ж харчові продукти є оптимальним джерелом білків і жирів для мозку?

Горіхи. Наприклад, волоські — самою своєю формою вони нагадують головний мозок. У них містяться ненасичені жирні кислоти-необхідний будівельний матеріал для мембран клітин і оболонок нервів, а на 20% вони складаються з білка. Тобто горіхи — це той самий коктейль з компонентів, необхідних для створення нервових клітин.

Важливо, що волоські горіхи стимулюють синтез серотоніну — гормону радості. Це особливо актуально в зимовий період, коли багато людей накриває сезонна депресія. Крім волоських горіхів, дуже корисні кешью і мигдаль.

Риба жирних сортів — тріска, форель, сьомга. Є цінним джерелом ненасичених жирних кислот і білка. Важливо, що риб‘ячий жир ще і допомагає боротися з атеросклерозом судин головного мозку. А хороше кровопостачання — необхідна умова нормальної роботи мозку. Риба і морепродукти — це ще й джерело йоду, який також важливий для нормальної мозкової активності, особливо в зимовий період.

Авокадо. Його плоди — дуже ефективний засіб для покращення роботи мозку. Це джерело величезної кількості жирів, що регулюють рівень кров’яного тиску і поліпшують кровообіг мозкових тканин. Поряд з цим авокадо містяться з‘єднання калію, які необхідні для роботи головного мозку.

Для дихання і захисту

Коли людина починає погано міркувати, йому кажуть: Іди подихай свіжим повітрям. Тому що насичення крові киснем — ключовий чинник нормальної роботи мозку.

При чому тут дієта? Справа в тому, що є продукти, які покращують засвоєння кисню клітинами мозку. Наприклад, цибуля, помідори, картопля, перцева м’ята, хрін, петрушка. А ось відмінним джерелом антиоксидантів, які захищають клітини мозку від пошкодження, є чорниця. Дослідження показують, що люди, які регулярно вживають чорницю, набагато рідше страждають психічними захворюваннями.

Замість кави — трав‘яний настій!

Наш мозок майже на 80% складається з води — тому для нормальної роботи цього органу треба пити не менше 8 стаканів в день, причому саме чистої питної води. А ось від кави краще відмовитися, принаймні на час, поки не відновиться нормальна діяльність мозку. Справа в тому, що цей напій — справжній стимулятор, який дає ефект бадьорості за рахунок використання власних ресурсів. Його регулярне вживання призводить до виснаження наднирників, знижується стійкість до стресів, людина стає млявою і незібраною. Теж, до речі, стосується, чорного і зеленого чаю — вони також є стимуляторами. Найкраща альтернатива цим напоїв — трав’яні чаї. Наприклад, з м'яти, чебрецю, меліси. Листя цих рослин багаті магнієм, який розширює судини, покращує кровопостачання головного мозку, виявляє заспокійливу дію. Особливо важливо вживати такі корисні напої і ввечері перед сном, для того щоб нервові клітини восстановились за час сну і ми з новими силами могли розпочати новий день.

         

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!