Що відомо про візит спікерки Конгресу Ненсі Пелосі до Тайваню

1197 0
Спікерка стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років.
Фото: Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Фото: Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Сьогодні, 2 серпня, в аеропорту Тайбея приземлився літак зі спікеркою Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі. Під час зустрічі тайванців і спікерки винищувачі КНР летіли в Тайванську затоку, а Збройні сили Тайваню привели в бойову готовність, як і військових Китаю. За декілька днів до цього візиту офіційні Пекін і Вашингтон обмінялися застереженнями один до одного.

Що відомо про візит Ненсі Пелосі?

Як йдеться у матеріалі «Суспільного», 31 липня, офіс спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі опублікував заяву про робочу поїздку американської делегації в країни Азії. Вказані зупинки: Сінгапур, Малайзія, Південна Корея та Японія. Завдання цьогорічного турне — «продемонструвати непохитну відданість Америки нашим союзникам і друзям у регіоні», — написала Пелосі у себе у Твіттері. Проте у заяві та публічному маршруті Пелосі Тайвань не згадувався, але високопоставлений представник уряду Тайваню та офіційний представник США ще 1 серпня повідомили, що американська політикиня відвідає Тайвань і залишиться там на ніч.

У вівторок, 2 серпня, о 18.00 Пелосі в своєму Твіттері повідомила: «Візит нашої делегації на Тайвань вшановує непохитну відданість Америки підтримці динамічної демократії Тайваню. Наші переговори з керівництвом Тайваню ще раз підтверджують нашу підтримку нашого партнера та просувають наші спільні інтереси, зокрема просування вільного та відкритого Індійсько-Тихоокеанського регіону».

Зазначимо, президент США Джо Байден заявив, що американські військові не підтримують візит Пелосі.

Реакції Китаю і Тайваню

Китай критично відреагував на плани американських конгресменів і зокрема лідерки Конгресу відвідати Тайвань. 28 липня між очільниками Китаю та США відбулась більш як двогодинна розмова. Китайський лідер Сі Цзіньпін висловився так: «Ті, хто грає з вогнем, загинуть від нього. Є надія, що США чітко це зрозуміють». Він заявив, що Вашингтон повинен дотримуватися «принципу одного Китаю» і підкреслив, що країна рішуче виступає проти незалежності Тайваню та зовнішнього втручання. 

Однак Байден відповів, що політика США щодо Тайваню не змінилася і що Вашингтон рішуче виступає проти односторонніх намагань змінити статус-кво або підірвати мир і стабільність у Тайванській протоці. 

У понеділок, 1 серпня, військові літаки КНР помітили в розпізнавальній зоні ППО Тайваню. Вони облетіли акваторію біля острова. А вже у вівторок, 2 серпня, Морське командування КНР повідомило, що розпочинає військові навчання в Південно китайському морі, які триватимуть до 6 серпня. Тайванські військові у відповідь розгорнули зенітні ракетні комплекси. Хоча переважно влада Тайваню не коментувала можливий візит високого представника з США. Коли минулого тижня Financial Times вперше повідомило про потенційний візит Пелосі, Міністерство закордонних справ Тайваню заявило, що «не отримувало інформації» про нього. Ні президент Цай Інвень, ні президентська канцелярія не робили заяв з приводу можливої поїздки Пелосі.

Реакція росії на візит спікерки Палати представників США

Як передає Європейська правда, росія розглядає візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню як явну провокацію і закликає Вашингтон утриматися від дій, «що підривають стабільність та безпеку». РФ вважає, що китайська сторона має право «вживати заходів, необхідних для захисту свого суверенітету та територіальної цілісності у тайванському питанні».

Чи почнеться війна між Китаєм та Тайванем?

Білий дім попередив, що Китай може відповісти на можливий візит Ненсі Пелосі на Тайвань військовими провокаціями. Це може бути запуск ракет поблизу Тайваню або великомасштабні повітряні чи морські операції. Військові США вже відреагували й переміщують авіаносці та літаки, ближче до Тайваню. Відповідаючи на запитання про те, які контрзаходи вживе Китай, якщо Пелосі відвідає Тайвань, речниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн сказала: «Я можу вам сказати, що США будуть притягнуті до відповідальності та заплатять ціну за порушення суверенітету та інтересів безпеки Китаю».

У відповідь на заяви Китаю представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі нагадав, що США ніколи не оголошували про свою підтримку незалежності Тайваню, тож поїздка спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на цей острів не змінить цієї позиції. Однак тайванська журналістка Тінгтінг Лі називає це «ескалацією військової напруженості та можливістю, що почнеться війна». 

«Ми, безперечно, спостерігаємо зростання суперечок, особливо з боку Народно-визвольної армії (збройні сили КНР). Чи є це, позицією Комуністичної партії Китаю — ми не знаємо. Чи збираються вони вторгнутися, чи це буде, скажімо так, сіра зона, чи свого роду напад — ми не знаємо, що станеться».

Водночас, за її словами, зараз відчувається загальний інтерес Сполучених Штатів до регіону, а також є незмінною обіцянка США щодо військової допомоги Тайбею.

Зазначимо, Тайвань і Китай розділилися в 1949 році після громадянської війни, коли переможені націоналістичні сили втекли на Тайвань і створили уряд, який згодом переріс у демократію. Відтоді Комуністична партія Китаю пообіцяла захопити Тайвань, у разі потреби застосувавши силу, хоча островом ніколи не керувала Комуністична партія.

Сполучені Штати офіційно розірвали відносини з Тайванем у 1979 році, коли вони визнали Китай. Проте США продовжували підтримувати неофіційні відносини з Тайванем і постачали йому оборонну зброю згідно з мандатом Конгресу США. Протягом десятиліть це балансування допомагало зберегти мир, але в останні роки китайські лідери виросли занепокоєні, що Вашингтон може перейти до більш явної підтримки Тайваню.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!