Стало відомо, коли і яким препаратом будуть повторно щеплювати від Covid-19 в Україні

1184 0
500 доз вакцини, які Україна отримала у першій партій, використають для першого щеплення.
Фото: Mufid Majnun for Unsplash

Фото: Mufid Majnun for Unsplash

Повторне вакцинування проти Covid-19 препаратом від виробника AstraZeneca розпочнеться у 20-тих числах травня. Як заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, для повторного щеплення будуть використовувати вакцину CoviShield з наступних поставок.

А 500 доз вакцини, які Україна отримала у першій партій, використають для першого щеплення.

Читайте також: Стало відомо, якою вакциною будуть вакцинувати людей похилого вік

За словами Віктора Ляшка, таке рішення було прийнято через збільшення інтервалу між двома щепленнями препаратом CoviShield.

Національна технічна група експертів з імунопрофілактики в Україні рекомендувала МОЗ робити друге щеплення на 12 тиждень після першої вакцинації.

«Міністерство охорони здоров’я гарантує, що вакцина для другого щеплення всім, хто щепився першим щепленням, буде в достатній кількості і доступною. Ми очікуємо, що вони отримають друге щеплення десь в 20-х числах травня», – заявив Віктор Ляшко.

Ляшко також додав, що друге щеплення повинно проводитися тією ж вакциною, що і першого разу. Хоча вона може бути виготовлена на різних майданчиках. «Наразі не існує даних про взаємозамінність вакцин проти Covid- 19, які вироблені на різних платформах», – каже він.

Натомість, за його словами, вакцини з однієї платформи навіть, якщо вони виготовлені на різних майданчиках є такими.

Читайте також«Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів’ян, які отримали щеплення від коронавірусу

В Україні лише одна людина отримала вже другу дозу вакцини Covishield (AstraZeneca). Нею виявилася  55-річна лікарка, перше щеплення такою ж вакциною жінка отримала на Мальдівах. Там вона працювала лікарем за контрактом.

Нагадаємо, учора в Україну прибула перша партія вакцин CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!