Чим небезпечні електровелосипеди. Підсумки пожежі на Виговського у Львові

13244 0
Про те, як експлуатувати такі прилади і вберегти себе від подібних випадків.
Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Масштабна пожежа сталася у Львові на вулиці Виговського, 1, учора, 10 травня. Вогонь з квартири поширився з 2-го по 10-й поверхи і дійшов до даху. Під’їзд та ліфт будинку потребуватимуть капітального ремонту. 

Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні заявив, що причиною пожежі, ймовірно, було те, що хлопці однієї зі служб доставки залишили електровелосипед на зарядці. Інформацію про те, що причиною загорання у квартирі була зарядка електровелосипеда, підтвердили Tvoemisto.tv у Головному управлінні ДСНС України у Львівській області. 

Читайте також: Масштабна пожежа у Львові сталася, ймовірно, через зарядку електровелосипеда

Сьогодні на місці події працювала комісія, деталей не розголошують. Поліція вилучила усі докази і буде з'ясовувати, чи загорівся саморобний електровелосипед, чи від виробника, а також його причину загорання. Правоохоронці також спробують з'ясувати, який тип акумулятора стояв у електровелосипеді.

Про небезпеку використання саморобних велосипедів та самокатів і правила їх експлуатації розповіли Tvoemisto.tv у Головному управлінні ДСНС у Львівській області. За словами рятувальників, раніше у на Львівщині не було випадків загорання таких приладів. 

«Все залежить від властивостей різних типів акумуляторів. Деякі акумулятори мають термін експлуатації на 500 циклів, тобто приблизно по 2 зарядки в день протягом 300 днів», – розповів рятувальник. 

Поки невідомо, чи може надмірна експлуатація акумуляторів спричинити загорання. Відомо, що електросамокати та електровелосипеди не допускають перезаряду акумулятора, тобто потрібно вчасно відмикати пристрій від живлення, а також вчасно заряджати. Це стосується не лише цих приладів, а й, наприклад, телефонів, планшетів, комп’ютерів та інших гаджетів. Працівник ДСНС розповів, що були випадки загорання телефонів, коли люди залишали пристрій увімкнутим в зарядку на цілу ніч. Це стосується, зокрема, телефонів Samsung.

Про особливості акумуляторів та безпеку їх зарядки розповів Tvoemisto.tv експерт з автоматизації та інженер Юрій Ломпарт. За його словами, для електротранспорту є акумулятори різних типів, однак літій-іонні батареї використовують найчастіше. Цей тип акумулятора має повну систему керування, яка влаштована у корпус акумулятора, але часто користувачі забувають про правила експлуатації. 

Він каже, що електросамокати та електровелосипеди безпечні, якщо дотримуватися усіх вимог виробництва та експлуатації. 

«Потрібна правильна збірка акумуляторів, а також треба ставити якісні плати захисту тих акумуляторів. Без плат акумулятори використовувати не можна», – розповідає він. 

При виготовленні саморобних електроприладів люди можуть купувати дешеві плати, через що може статися загорання. Плата потрібна для того, щоб відключати акумулятор, коли він зарядився. Якщо ж плата неякісна, то вона його не відключає, а пристрій продовжує заряджатися. Відповідно, може статися пожежа. 

Буває й таке, що під час виготовлення саморобних електроприладів люди дуже недбало ставляться до збору пристроїв. Можуть прив’язувати батарею скотчем до рами або залишити висячий контролер. 

«Якісні прилади від виробника і з дотриманням усіх норм при виготовленні можна заряджати вдома, але потрібен надійний захист. Для подвійного захисту треба встановити таймер, який відключає акумулятор по часу, якщо плата не спрацювала», – каже Юрій Ломпарт. 

Львів'янам нагадують, що потрібно дотримуватися рекомендацій виробника і заряджати пристрої під постійним наглядом. Зазвичай заряд електросамокатів та електровелосипедів триває 1,5-2 години. 

Кілька рекомендацій, як зрозуміти, що батарея перенагрілася, а також про правила експлуатації такими електроприладами:

  • Стежте за тим, щоб пристрої не перегрівалися. Якщо батарея заряджена повністю, вона вже не може приймати заряд, а весь струм іде на вироблення тепла. Елементи повинні мати кімнатну температуру, а якщо вона близько на 3,5 і більше градусів вища, то це свідчить про погані елементи акумулятора.
  • Стежте за теплом, адже воно є основною загрозою. Для того, аби зменшити перенагрів під час зарядки, потрібно знизити зарядний струм. У цьому допоможе заміна зарядного пристрою. 
  • Не заряджайте електропристрої одразу після катання в гарячу погоду. Під час їзди акумулятор нагрівається, адже йому потрібно багато енергії. Якщо поставити прилад на зарядку одразу ж після поїздки за високої температури повітря, то деякі елементи можуть швидко перезаряджатися і перетворювати енергію в тепло, а інші елементи можуть заряджатися не повністю, і також нагріваються. Через закритий корпус батареї тепло не може виходити, тому температура підіймається ще більше. 
  • Перед експлуатацією нового літій-іонного акумулятора потрібно його зарядити повністю. Покупців часто починають експлуатувати електропристрої одразу після покупки. Акумулятори таких пристроїв справді наполовину заряджені, однак відсутність першої повної зарядки зменшить їх час роботи;
  • Після того, як літій-іонний акумулятор розрядився, його потрібно зразу ж зарядити знову. Якщо користувач постійно доводить пристрій до повної розрядки, то він може вийти з ладу, адже зменшується ресурс;
  • Заряджайте електроприлади під постійним наглядом. Не допускайте того, щоб вони перезаряджалися. 

 

Нагадаємо, учора, 10 травня, о 20:49, надійшло повідомлення про пожежу в квартирі на вулиці Виговського, 1. Рятувальники виявили осередки на евакуаційному сходовому майданчику з 2-го по 10-й поверхи, у тому числі на даху будівлі, а також на основній площі із 3-го по 5-й поверхи. Пожежу ліквідували о 23.04. Під час пожежі евакуювали близько 100 осіб. Внаслідок пожежі отруїлися продуктами горіння мешканці квартири, 83-річна жінка та 85-річний чоловік, яких у стані середнього ступеню важкості доправили в обласну клінічну лікарню.

Софія Шавранська

Фото ДСНС і ЛМР 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!