Стало відомо, як виглядатиме мобільний додаток для е-квитка і коли він запрацює

8876 0
Ймовірно, аплікація стане доступною уже в березні цього року
Дар

Дар'ї Кучер

У Львові показали, як виглядатиме мобільний застосунок для користування електронним квитком у громадському транспорті. Він називатиметься «Леокарт». Із допомогою мобільної аплікації, яка генеруватиме QR-код, пасажири зможуть придбати квиток на проїзд.

Вибирати тарифи, зараховувати кошти та відстежувати історію платежів, створювати маршрути пасажири зможуть у мобільній та у веб-аплікаціях, створивши там свій кабінет. Про це Тvoemisto.tv повідомив Олег Засадний, він відповідає за проєкт е-квитка у компанії SoftServe, що завершує роботу над тестуванням програмного забезпечення для цієї системи.

Читайте також: Де у Львові можна оформити пільгові транспортні квитки

Як пояснив під час стріму Tvoemisto.tv сьогодні, 11 січня, провідний інженер з ІТ-супроводу в проєкті Leocard Олександр Гудима, у першій вкладці можна буде купити квитки: пересадковий, що дає можливість пересадки за 40 хв, короткостроковий – на 1-2-3-7 днів, довгостроковий – на 30-180-365 днів. Наступна вкладка «Мої квитки», далі – «Маршрути», де вказуватимуть рух, щоби знати, коли приїжджає транспорт. Також є функція планування маршруту тощо. Застосунок має пройти ще 2-3 перевірки на надійність та безпеку.

Ймовірно, аплікація стане доступною уже в березні цього року. Про це у інтерв'ю Тvoemisto.tv зазначив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

«Що стосується пасажирів, які платитимуть за проїзд, то впродовж першого кварталу будемо переходити на безготівкову оплату. Після завершення цього процесу плануємо перейти на оплату роботи транспорту з міського бюджету. Це буде цьогорічний фінальний етап», – каже він.

Додамо, що від четверга 13 січня у Львові запроваджуватимуть електронний квиток, щоправда, спершу він працюватиме лише для пільговиків. За словами керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олега Забарила, із 13 січня пільговик буде валідувати картку і матиме право на пільговий проїзд у транспорті. Наразі видати встигли понад 10 тисяч карток, ще мають близько 100 тисяч заяв про видачу та майже 45 тисяч карток уже видрукували. Їх видають та друкують надалі.

Нагадаємо, що про запуск електронного квитка у Львові, зміни для пасажирів, вартість поїздок у громадському транспорті та якими будуть наступні етапи його впровадження, читайте у матеріалі.

Запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури. 

У березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка. Згідно з попереднім графіком, від підписання договору до прийому в експлуатацію мало минути 74 тижні.

Вартість послуг із запровадження системи е-квитка у Львові становить 9 мільйонів 167 тисяч євро, 25% від суми отримає SoftServe.

Місячний абонемент коштуватиме 300-500 грн за безлімітне користування транспортом, а разовий квиток – близько 10-15 грн.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!