Що має побачити кожен львів'янин. Палац «гіпсових королів»

11970 0
За 20 років з бюджету не виділили жодних коштів на реставрацію будинку.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

На перетині вулиць Мельника та Коновальця розташована розкішна вілла Юзефи Франц у стилі необароко. Зведена вона була у 1892 році для вдови власника гіпсової фабрики Йосифа Франца. Ця споруда – найбільший архітектурний скарб вулиці Коновальця та важлива пам’ятка міста. Її ще у Львові називають віллою чи палацом «гіпсових королів».

Проєктував цю будівлю відомий архітектор Ян Перось та вважав свою роботу настільки вдалою, що у тому ж 1892 році представив її на будівельній виставці у Львові. А декорував фасади не менш відомий скульптор Едмунд Плішевський.

Будинок Юзефи Франц виконаний з цегли, з мансардним дахом, прикрашений багатим скульптурним декором. Споруду оточує невеликий та затишний сад. Ця вілла являє собою показовий приклад палацової архітектури XIX століття.

Сьогодні у цьому оригінальному за стилем будинку розташована комунальна установа – Центр спортивної медицини та реабілітації, який діє тут вже більше 50 років. 

Директор Центру спортивної медицини та реабілітації Степан Середа у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що вілла Юзефи Франц на сьогоднішній день абсолютно не пристосована під лікарню та потребує капітального ремонту.

«Будівля абсолютно не пристосована до вимог медицини та реабілітації. Адже це старовинний особняк, у якому колись проживали заможні львів’яни. Тут немає умов ані для роботи лікарів, ані для пацієнтів. Споруда не передбачає навіть потреб людей з особливими потребами. Тут немає можливості встановити пандуси. Приміщення маленькі та незручні для відвідувачів», – розповідає керівник медичного Центру.

Сама архітектурна пам’ятка, за його словами, вже давно знаходиться в аварійному стані і потребує великих капіталовкладень. Проте за останні 20 років жодних коштів на будівлю із бюджету не виділяли.

«Щороку ми вносимо пропозиції щодо реставрації та ремонту будівлі. В нас є документи від управління архітектури міськради про те, що фасад споруди потребує капітального ремонту. Ще 10 років тому реставраційні роботи оцінили у розмірі 10-15 млн гривень. Але за останні 20 років грошей ані на ремонт, ані на реставрацію нам не виділяли», – розповідає директор центру Степан Середа.

Якщо обійти віллу з усіх сторін, то можна побачити, що балкон та сходи зі сторони вулиці Мельника огороджені стрічкою та дуже зруйновані. За словами керівника медзакладу, на відновлення лише цього балкону потрібно понад 400 тис грн.

«Ми намагаємось власними силами утримувати приміщення у більш-менш належному стані, але ми не маємо права торкатися фасаду, бо це пам'ятка», – пояснив ситуацію директор установи.

Найкращим рішенням у цьому випадку Степан Середа вважає перенесення Центру до іншого, більш пристосованого приміщення. Керівництво лікарні вже не перший рік обговорює це питання з місцевою владою.

«Ми вже більше п’яти років ставимо питання про переїзд. Наприклад, на вулиці Бой-Желенського побудували приміщення нової лікарні, але воно пустує не перший рік. Нам би цей корпус чудово підійшов, бо він сучасний – обладнаний пандусами, заїздами, має великі приміщення», – говорить керівник Центру спортивної медицини та реабілітації Степан Середа.

У Львівській обласній раді також вважають, що якщо палац на вулиці Коновальця й надалі перебуватиме в такому стані, то з часом пам’ятка архітектури знищиться. Тож треба обов’язково вирішувати питання з долею старовинної споруди.

«Вілла Юзефи Франц – це унікальна будівля та унікальна територія. Зараз вона знаходиться у плачевному стані і тримається лише завдяки зусиллям колективу медичної установи. Вони бережуть цю споруду та деталізізували всі цінні об’єкти будинку: це і печі, і декори. Але цей будинок зараз не відповідає жодним нормам, за якими вони б могли отримати додаткові надходження з державного бюджету», – говорить у коментарі Тvoemisto.tv начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Сергій Івах.

На думку посадовця, такі об’єкти необхідно надавати в оренду іноземним представництвам або посольствам. Але таке рішення може прийняти лише депутатський корпус, оскільки реставраційні роботи потребують багатомільйонних вкладень.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv зібрало підбірку з давніх віл Львова, які дуже скоро можуть зникнути, якщо про них не подбати. Детальніше читайте у матеріалі.

Анна Чистякова

Фото авторки



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!