Стандарт Євро-5: чи подорожчають авто в Україні?

3269 0
З 1 січня в Україні діє новий екостандарт, щоб зменшити викиди вихлопних газів автомобілів, тож імпортувати в нашу державу можна автомобілі не нижче стандарту Євро-5. На екологічний стандарт Євро-6, який нині діє у Європі, Україна планує перейти за два роки.
фото: slovoidilo.ua

фото: slovoidilo.ua

1 січня набула чинності відповідна норма, яка забороняє ввезення та виготовлення машин, що не відповідають новому стандарту. Раніше в Україні була чинною норма Євро-4.

 

З 1 січня імпортувати в Україну можна автомобілі не нижче стандарту Євро-5. Ззовні вони нічим не відрізняються від менш екологічних конкурентів, але мають досконалішу екосистему двигуна.

Даний стандарт стосується лише нових автомобілів, які будуть вироблені в Україні, а також будь-яких автівок (чи тих, що в ужитку, чи нових), які з 1 січня будуть імпортувати в Україну. Тобто, даний стандарт не застосовується на внутрішні перевезення чи продажі в Україні, навіть якщо це старенькі «Жигулі» чи «Москвичі».

  Читайте також: Українці зможуть дізнаватися, хто власник авто: як працює онлайн-реєстр

За словами генерального директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, Євро-5-автомобілі не лише більш екологічні, але й дорожчі. Однак українці цього не відчують, бо різницю у ціні компенсує скасований 1 січня додатковий імпортний збір. Відтак деякі імпортні машини навіть подешевшають, адже більшість із них уже торік відповідала новому стандарту.

Найімовірніше, найбільших складнощів зазнають китайські автоімпортери, котрі поки продають авто нижчого класу.

Що стосується вторинного імпортного ринку, то оскільки в Європі стандарт почав діяти з 2009 року, ввезення авто, що були в користуванні понад 5 років, заборонено. А ці машини, за словами фахівця, набагато дешевші за нові. Олег Назаренко не виключає, що з цієї причини може побільшати схем контрабанди.

Зокрема, відтепер українські автозаводи складатимуть тільки машини, які відповідають класу Євро-5. Відповідно, витрати на доведення двигунів до відповідної еконорми становитимуть не більше відсотка від вартості «залізного коня».

  Читайте також: Що чекає на водіїв у 2016 році: 5 змін у законодавстві

«Технічно для досягнення таких обмежень по нормам Євро-5 потрібна певна модернізація і оновлення деяких вузлів автомобіля, тому можливе здорожчання такого автомобіля», - говорить заступник голови правління Української автомобільної корпорації Олег Папашев.

Український ринок пального трошки відстає від норм впровадження євро на автомобілі, тому власникам нових автомобілів, які відповідатимуть нормам Євро-5, треба буде шукати на заправних станціях пальне, що відповідає нормам. Але не всі сьогодні заправні станції торгують марками Євро-5.

На екологічний стандарт Євро-6, який нині діє у Європі, Україна планує перейти за два роки.

 

За матеріалами: Радіо Свобода


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!