«Стара брехня працює погано, потрібно нову». Як відреагували в Україні на оголошення УПЦ МП про незалежність від москви

2813 0
Вчорашній Собор УПЦ (МП) поки що виглядає нічим більше як «грою на публіку».
Фото: fotolitopys.in.ua

Фото: fotolitopys.in.ua

27 травня Собор УПЦ (МП) оголосив про незалежність від російської церкви, засудив агресію рф та закликав припинити війну. Деякі експерти вважають таке рішення черговою новою брехнею й пояснюють, що не так з офіційним від’єднанням православної церкви від москви.

Читайте також: Митрополит Філарет УПЦ МП закликав голову Львівької ОВА забезпечити права вірян

Філософ та науковець Олексій Панич каже, що Собор РПЦ в Україні пройшов під гаслом «Стара брехня вже працює погано, потрібна нова, витонченіша брехня». Все це приховано під патріотичною оболонкою у самому документі постанови. Зокрема, в одному з пунктів йдеться, що Собор вніс змін та доповнення до статуту, які дозволять УПЦ бути самостійною та незалежною.

«Які саме «доповнення і зміни» – про це, завважте, не сказано. Але брехня непрямо сидить вже в самому цьому факті. Адже з цього випливає, що раніше, до цих змін, «УПЦ» не була «повністю самостійною і незалежною». Хоча скрізь брехала, що була. А тепер тишком-нишком визнали, що вчора брехали. Втім, насправді УПЦ бреше про «повну самостійність» і сьогодні», – вважає Олексій Панич.

Додає, що насправді самостійність УПЦ буде, коли Онуфрій заявить про вихід зі складу Синоду РПЦ, коли буде скасовано з’єднання УПЦ з помісними православними церквами через РПЦ, й УПЦ не буде «самокерованою частиною РПЦ», та ще кілька правок до статуту, яких не відбулося вчора.

Зі слів Олексія Панича, УЦП називає можливим діалог з Православною Церквою України, лише якщо остання усвідомить свою «неавтокефалію», чого не може статися, бо це є черговою брехнею. Відтак, така риторика розрахована не на представників ПЦУ, а на «власну, найменш освічену паству» УПЦ. Таке рішення науковець називає грою на публіку.

Читайте також: Тут моляться за патріарха Кирила. Як живе у Львові Російська православна церква

«(...) вирішити питання канонічності ієрархії ПЦУ». А це, між іншим, ляпас не лише ПЦУ, а й Константинополю - який вважає, що з канонічністю ієрархії ПЦУ все гаразд. От вам і справжня ціна показового «розриву з Москвою» – якого насправді як не було, так і немає», – аналізує ще один пункт прийнятої постанови Олексій Панич.

На думку професора Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Юрія Чорноморця, у вчорашній заяві УПЦ було все, крім згадки слова «автокефалія». Це називає позитивом, оскільки в нас автокефальною є Православна Церква України, натомість УПЦ (вже не МП) залишається тільки знайти спільну мову з ПЦУ, можливо, за допомогою Вселенського патріарха, а Кирилу потрібно дати анафему, вважає професор.

«Нагадаю, що згідно із статутом УПЦ зміни до статуту затверджуються УПЦ. А згідно із статутом РПЦ зміни до статуту УПЦ мають ще й бути схвалені в Москві. Ми на порозі цікавих історичних подій», – додав Юрій Чорноморець.

Заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків, богослов Євстратій Зоря каже, що заяви представників УПЦ МП та РПЦ виглядають доволі узгодженими.

«Заяви двох колег, речника МПвУ митрополита Климента і речника РПЦ Владіміра Лєґойди, виглядають як узгоджена симфонія. Якби зібрання в Києві СПРАВДІ розірвало з Москвою - такої симфонії точно би не було. Прочитайте уважно коментарі обох. До речі, символічно, що російський РБК поставив новину в стрічку «спєцопєрациї», – зауважив Єстратій Зоря.

З його слів, не варто вважати, що з закриттям «Собору УПЦ» та оприлюдненням постанов все завершилося. Насправді багато чого лише почалося.

«Самі рішення написані так, що дають можливість їх інтерпретувати з точністю до навпаки: відділилися від Москви і зберегли єдність з Москвою. Тому в Москві одні хвалять рішення, інші – проклинають. Слід дочекатися також публікації щонайменше 3 документів: рішень Синоду, рішень Собору архієреїв та нового варіанту Статуту про управління. Бо там можуть бути сюрпризи. А також можливі сюрпризи із «корекцією» рішень, коли в п‘ятницю голосували одне, а в суботу на сайті поширять дещо інакше», – каже богослов.

Читайте також: Очільник Львівщини відповів митрополиту УПЦ МП щодо заклику не порушувати права вірян

Додає, що з 15-річного власного досвіду спілкування з представниками МП вважає, що значення мають тільки факти та засвідчені документи.

Нагадаємо, що 26 травня Митрополит Львівський і Галицький Філарет опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку відкрите звернення до голови Львівської військової адміністрації Максима Козицького, керівників поліції та СБУ Львівщини, в якому йдеться, що в деяких районах області порушують права віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії УПЦ.

На Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі та Червонограді. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська Православна Церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!