Старовинну віллу на Єфремова у Львові можуть знести заради новобуду

4096 0
Власник двоповерхової вілли – будинку №26 на вулиці Єфремова у Львові планує знести його. Поки це все на рівні ідеї. Власник будинку у роздумах – зносити чи не зносити. Жодні дозволи він ще не отримував. Про це повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.
Фото: Fb Дзвінка Калинець-Мамчур

Фото: Fb Дзвінка Калинець-Мамчур

 «Увесь будинок із земельною ділянкою – у приватній власності. Там були окремі квартири, але власник їх викупив. Ідея щодо знесення будівлі є», – розповіла вона, пише IA ZIK.

Будинок на Єфремова, 26 не є пам’яткою, однак це двоповерхова старовинна вілла.

«Тепер так виглядає, що на знесення будинку, який не є пам’яткою, а є у приватній власності, ніякі дозволи від міської ради не потрібні. На жаль, на цю ситуацію не маємо впливу. Натомість з намірами про знесення власник будинку має звертатись в Інспекцію Держархбудконтролю, де потрібно отримати відповідні погодження», – зазначила Лілія Онищенко.

Також необхідно отримати дозволи на відключення від мереж. Якщо ж він має намір звести на цьому місці нову будівлю – необхідно отримати містобудівні умови та обмеження вже в управлінні архітектури департаменту містобудування Львівської міськради.

«Лише після цього можна проектувати, – підкреслила чиновниця. – Очевидно, що зносити будинок просто так немає сенсу. Зносять з тим, аби побудувати. Якщо власник не отримає містобудівних умов та обмежень на будівництво там багатоповерхівки, то йому доведеться ремонтувати наразі існуючий будинок. Якщо його не ремонтувати, він далі руйнуватиметься, бо вілла не є в доброму стані», – зауважила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Водночас Лілія Онищенко повідомила, що власник будинку № 26 на вул. Єфремова не отримував містобудівних умов та обмежень на будівництво на місці вілли нового будинку.

«Поки це все на рівні ідеї. Власник будинку у роздумах – зносити чи не зносити. Жодні дозволи він ще не отримував. Я з ним зустрічалася і переконувала, що будинок гарний, його потрібно реставрувати. Він казав, що за дуже дорого його купив і реставрація не окупиться. Але людина цілком адекватна, готова до діалогу. Насправді він купив будинок і не думав, що буде з цим робити», – розповіла чиновниця.

Лілія Онищенко також додала: «Ця вілла частково перебудована, вона є трохи ранішого часу, ніж забудова вулиці Єфремова. Таких вілл там було багато, але на переломі ХІХ і ХХ століття їх почали зносити і будували будинки, які бачимо зараз. Цей будинок, очевидно, був би так само тоді знесений, але чи руки не дійшли, чи не було таких намірів. На вул. Єфремова, Коновальця залишилося кілька таких віл того часу».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!