Старшину підозрюють у побитті контрактника на Яворівському полігоні. Доповнено

2213 0
Старшому сержанту 45-ї окремої артилерійської бригади загрожує до 10 років ув’язнення.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Старшині 45-ї окремої артилерійської бригади Сергію Ліпяніну, якого звинувачують побитті військовослужбовця-контрактника В’ячеслава Явного, загрожує до 10 років позбавлення волі. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомили у прес-службі Військової прокуратури Західного регіону України.

Читайте також: Нападникам на ромський табір під Львовом загрожує довічне ув’язнення

Зокрема у Яворівському відділі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 426/1 Кримінального кодексу України. Санкція статті — перевищення військовою службовою особою влади — передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років.

«Поліція відкрила кримінальне провадження, триває досудове слідство. Коли передадуть справу до суду, поки що не відомо», — розповіла у коментарі Tvoemisto.tv речниця ГУ Національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська.

Інцидент трапився у 45-й окремій артилерійській бригаді, яка тимчасово дислокується у Яворівському районі у селі Старичі. Про побиття 27-річного контрактника виданню Zaxid.net повідомив військовослужбовець цієї бригади Микола Закордонець. За його словами, інцидент стався під час навчального процесу. 

Читайте також: Оприлюднили списки львів’ян, які ухиляються від служби в армії

«Солдат В’ячеслав Явний поклав голову на парту під час заняття. Це спровокувало напад старшини Сергія Ліпяніна, який у цей момент увійшов до приміщення», — розповів Микола Закордонець.

Сам потерпілий В’ячеслав Явний розповів Радіо Свобода, що старшина вдарив його у лівий бік, після чого він потрапив до лікарні. Він додав, що командування частини ставилось до нього негативно, за порушення вимагали хабарі та залякували. Зараз потерпілий проходить лікування у військовому госпіталі у Львові, де йому видалили селезінку.

Читайте також: Хто порушник: військомат чи призовники

Натомість старший сержант Сергій Ліпянін, якого звинувачують у побитті солдата, заперечує свою причетність до інциденту, а синці потерпілого називає «давнішими». Водночас інші військовослужбовці 45-ї бригади підтверджують факт побиття старшиною контрактника та додають, що у той же день під час шикування хлопець знепритомнів, після чого його відвезли у санчастину.

Як повідомляють у Міністерстві оборони України, за фактом травми солдата Військова служба правопорядку у Збройних Силах України провела перевірку, матеріали якої скерувала до правоохоронних органів. Під час перевірки також виявили низку інших правопорушень, котрі вчинили військові посадові особи, пов’язані зі зловживанням службовим становищем. Однак про які конкретно правопорушення йдеться — у Міноборони не уточнюють.

Доповнено.

Як повідомив 25 липня на своїй сторінці у Facebook військовий прокурор Олег Сенюк, правоохоронці розслідують також факт вимагання та одержання Сергієм Ліпяніним хабарів від трьох бійців, серед яких також постраждалий В'ячеслав Явний.

«У понад 64 тис. російських рублів та 16 тис. гривень він оцінив непритягнення до відповідальності цих трьох військовослужбовців, а також надання дозволу на виїзд за межі Яворівського гарнізону потерпілому солдату», — пише він.

За вказаними фактами внесено відомості в ЄРДР за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 4 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) КК України.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!