Степанов повідомив, коли в Україну надійде ковідна вакцина від Pfizer

1694 0
Для вакцинації українців від коронавірусу необхідно закласти до бюджету 15,1 млрд гривень
Фото: Daniel Schludi for unsplash

Фото: Daniel Schludi for unsplash

Україна отримає вакцину від коронавірусу у кінці першого – на початку другого кварталу 2021 року. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на засіданні парламенту.

Зокрема, за його словами, в Україну надійдуть близько 8 млн доз з ініціативи COVAX. До 7 грудня відбудеться  підписання відповідних документів.

Читайте також: Локдаун планують вводити уже після нового року

За даними МОЗ, Україна перший транш вакцини від коронавірусної хвороби Covid-19 отримує у розмірі 1,2 млн доз: насамперед – для людей із груп ризику.

Також Степанов заявив, що Україна домовилася про поставки вакцини з компанією Pfizer. При цьому міністр не уточнив кількості доз, які може поставити компанія.«Розраховуємо їх отримувати починаючи з другого кварталу наступного року», – додав він.

Міністр додав, що Україна на фінальній стадії перемовин про поставку вакцин з виробниками, які уже закінчили випробування. Це не буде російська вакцина, бо та не пройшла третьої стадії клінічного випробування і її не рекомендує ВООЗ.

За його словами, для вакцинації українців від коронавірусу необхідно закласти до бюджету 15,1 млрд гривень.

Читайте тако: «Помаранчевий» карантин. Уряд назвав умови обмежень, які діятимуть до локдауну

«Ми знаємо попередню вартість вакцини та кількість людей, яких ми повинні вакцинувати за кошти держбюджету. Це люди, які є у групі ризику за професійною ознакою: працівники освіти, національної поліції, медичні працівники», – про це Степанов.

Крім того, за його словами, за державний кошт необхідно вакцинувати людей віком понад 60 років, а також тих, хто входить до групи ризику.

Нагадаємо, у державному бюджеті на 2021 рік для лікування і закупівлю вакцин від Covid-19 передбачено 16 млрд грн. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну, з них 2,6 млрд піде на закупівлю вакцин.

За даними гендиректора ДП «Медичні закупівлі» Арсена Жумаділова, для ефективної імунізації населення та подолання коронавірусної хвороби потрібно щонайменше вдвічі більше – 5,2 млрд грн.

Читайте також: Чи буде курсувати транспорт під час локдауну

COVAX – це механізм глобального доступу до вакцин Covid-19. Ініціатива передбачає, що насамперед вакцинування проводиться людям, які перебувають у групах ризику. В рамках ініціативи 92 країнам вакцина буде надана безоплатно, або нижче ринкової ціни. Україна також потрапила в цей перелік. Планується, що будуть використовуватися продукти фірми Astra Zeneca (Велика Британія) – для 61 країни та Novavax (США) – для 92 країн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!