Стежками Митрополичих садів. Фоторепортаж

2603 0
Тут є дерева з часів життя митрополита Андрея Шептицького.
Фото: Анастасія Самодєєнко

Фото: Анастасія Самодєєнко

Митрополичі сади – це територія біля собору святого Юра. Місце, де жив, працював та господарював Андрей Шептицький, після його смерті почало занепадати. Нині ж це локація для екскурсій, весільних фотосесій, зібрань та різноманітних заходів, яка дедалі більше стає популярною серед львів’ян.

Читайте також: Як виглядають Митрополичі садиу Львові у період карантину. Фото-, відеоекскурсія

2014 року команда Фундації духовного відродження взялася відновити сади. За словами заступниці директора Фундації Олени Карнаух, почалося все з герба львівської архієпархії, який вони відкрили до Дня Незалежності. На ньому зображений Юрій Змієборець як охоронець міста. Вже відновлену територію Митрополичих садів відкрили восени 2017 року.

Проєктно територія від часів митрополита не змінилася, власники лише засадили її новими деревами, засіяли травою та проклали нові доріжки для прогулянок. Потрапити до садів може не кожен, адже це приватне місце. Зайти відвідувачі можуть лише під час екскурсій чи для фотосесій.

Митрополичі сади налічують кілька десятків насаджень, до яких поступово приєднуються нові види. Серед них є 5 унікальних дерев: дві модрини та три ялини. Вони з’явилися тут ще за життя Андрея Шептицького, який переїхав на територію церкви в 1901 році. Проживши на Святоюрській горі 43 роки, митрополит висадив сад фруктових дерев. Їхні плоди він роздавав нужденним. Та ця територія нині занедбана та належить місту.

У Фундації духовного відродження сподіваються, що вони зможуть продовжити справу Аднрея Шептицького і роздавати плоди тим, хто цього потребує. Також ділянка з фруктовими деревами буде вільною для відвідування.

Наступного тижня львів’яни зможуть відвідати сади, завітавши на тематичну екскурсію. З нагоди 155-ліття Андрея Шептицького всіх охочих запрошують пройти стежками Митрополичих садів. Дізнатися більше про життя та діяльність митрополита можна 28, 29 та 30 липня в межах оглядових або авторських екскурсій. Для молоді проведуть квести з цікавими фактами постаті Андрея Шептицького.

Ольга Осіпова

Анастасія Самодєєнко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!