Стежками письменників: в Україні запроваджують літературний туризм

3036 0
В Україні пишуть літературний путівник «Їздець» – туристичний довідник і водночас збірку короткої прози про українські міста. До нього увійдуть тексти Олексія Чупи, Олега Коцарева, Ірини Цілик, Юлії Стахівської та інших, повідомляє. Тим часом засновниці проекту Галина Танай та Ольга Гончар також розробили «Їздець-тури» Україною – екскурсії місцями, де у різні часи жили і працювали українські письменники.
фото: photo.i.ua, apassionat-a.livejournal.com

фото: photo.i.ua, apassionat-a.livejournal.com

Перший такий кількаденний тур нещодавно відбувся за маршрутом Івано-Франківськ – Коломия. Авторські екскурсії «Їздець-туру» у Івано-Франківську проводять одразу двоє письменників: Тарас Прохасько і Василь Карп’юк. Говорять не лише про літературу – тут і музика, і політика, і історія початку 20 століття.

Про новітніх літераторів теж розповідають – показують, приміром, як виглядає балкон помешкання Юрія Андруховича, у якій кав’ярні зароджувався Станіславський феномен, та водять вулицею, де відбуваються події у романі Софії Андрухович «Фелікс Австрія».

Пов’язувати подорожі з літературою найпростіше – по-перше, ця сфера в українській історії культури є чи не найбільш дослідженою, по-друге – найкраще збереглися саме будинки і квартири письменників, пояснює культуролог Ольга Гончар.

Маршрути організаторки розробляють спільно з місцевими колегами. «В Івано-Франкіську ми зустрічалися з тамтешньою Спілкою письменників, яка насправді дуже багато робить для регіону. Ми були вражені, наскільки державна організація може бути адекватною і ефективною. Так от, вони розповідають, що якщо виїхати в гори, у кожному селі можна знайти по письменнику. Або що десь є музей того чи іншого автора. Тому програма ще буде змінюватися і доповнюватися», – каже вона. Найскладнішим у «Їздець-турі» виявилося сполучення – бракує зручних рейсів між містами.

Джерело: Українська правда.Життя.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!