Львів стане столицею кіно. Аналіз бюджету міста

3814 0
Цього року у загальному фонді бюджету Львова на культуру та мистецтво заклали 89 млн 800 тис. грн. Tvoemisto.tv проаналізувало, на що конкретно підуть кошти та що цікавого планують зробити у місті за бюджеті кошти, передбачені на культуру у 2015-му.

Минулого року у загальному фонді міста на галузь «Культура та мистецтво» було закладено на 6 мільйонів менше, аніж цього року.

«В той час, коли в країні потужна криза, не лише фінансова але і політична і військова, збільшення бюджету на галузь культури на 6 мільйонів безумовно є позитивом», - вважає голова депутатської комісії із культури, промоції, ЗМІ та туризму Львівської міської ради Ярослав Музичко.

Щоправда, депутат має застереження - головне, щоби бюджет виконали, та щоби ці гроші таки надійшли. Адже, як свідчить досвід попередніх років, місто зазвичай розпочинає рік із боргами за виконані роботи. Оптимальним було б позбутися боргів, і не переносити їх на наступний, 2016 рік, вважає Ярослав Музичко.

«Якщо подивитися на загальну цифру - приблизно 89 млн. гривень на культуру у Львові, то здається, що на ці кошти на культуру можна зробити неймовірні речі, і ми би мали мати  просто Мілан чи Барселону в культурному сенсі цього слова»,  - зазначила начальник управління культури Львова Ірина Магдиш.

Утім, абсолютна більшість цих коштів скеровується на утримання 40 публічних бібліотек, 11 музичних шкіл, трьох музеїв, трьох народних домів, клубів, тощо - кошти йдуть на заробітні плати і на оплату комунальних послуг в цих установах. І лише декілька мільйонів залишається на реалізацію якихось проектів, серед яких і загальноміські заходи, такі як День Незалежності, День міста, тощо.

Щодо цікавинок, то у бюджеті цього року закладені кошти на те, щоби зробити Львів українським центром кіноіндустрії. Загалом на розвиток кінематографії у місті закладено 200 тис. грн. Це не велика сума, вважають експерти, але цього має вистачити аби зробити перший крок - провести організаційні, інформаційні та промоційні заходи.

Зокрема, кошти, передбачені на розвиток кінематографії, будуть використані на створення львівської кінокомісії, на створення сайту, створення перших промоційних каталогів знімальних планів та людських ресурсів, на промоцію Львова як міста, яке привабливе для кіноіндустрії на кількох світових кінофестивалях, тощо.

«Кіно це та галузь, яка сьогодні доволі занедбана і ніколи до неї не доходили руки, тим більше гроші, бо це доволі фінансово затратна галузь культури. І Львів має у цьому величезний потенціал», - переконана керівник управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш.

За її словами, Львів привабливий для кінематографу не лише як знімальний майданчик із унікальними планами та ракурсами, яких не знайти ніде у світі, але і має значний людський потенціал. У нашому місті є велика кількість акторів, які можуть бути задіяні як актори першого, другого, третього плану, тут є велика кількість мистецьких вищих і середніх навчальних закладів, які можуть вчити гримерів, операторів, помічників операторів, візажистів, менеджерів культури, тощо.

Ще один проект, який планують зробити за кошти з міського бюджету Львова в 2015 році - це створення урбан-бібліотеки - місця, де могли б збиратися, дискутувати і проводити свої заходи урбаністичні середовища і різноманітні міські рухи Львова.

«Цього року ми би дуже хотіли, зробити ще одне таке місце, яким стала для Львова перша львівська медіатека. Бо досвід першої львівської медіатеки навчив нас таку річ - якщо ми створюємо місце (привабливе, сучасне, комфортне), люди наповнюють його подіями самі», - каже Ірина Магдиш.

В урбан-бібліотеці, яку планують створити на базі однієї із публічних бібліотек Львова, мали б збиратися урбаністи, молоді архітектори, ті, хто займається громадським простором, боротьбою із незаконними забудовами, паркуванням, мистецтвом у публічному просторі, велодоріжками, тощо.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!