Уперше дитину до стоматолога треба вести в 6 місяців. Поради лікаря

6032 0
Львівський стоматолог Ярослав Заблоцький радить батькам, що треба робити, щоби їхні діти мали здорові зуби.
фото: stayathomemum.com.au

фото: stayathomemum.com.au

За словами стоматолога Ярослава Заблоцького, за дитячими зубами треба доглядати, починаючи з народження. І батьки мають допомагати чистити дітям зуби хоча б до 10 років.

«Можна давати їм зубну щітку, дозволяти чистити зуби самим, вони їстимуть зубну пасту і це нормально. Але дочищати зуби мають батьки до 12 років, ну хоча би до 10», – розказав він в ексклюзивному інтерв’ю Tvoemisto.tv.

Заблоцький підкреслив, що вперше до стоматолога дитину треба вести, коли їй виповниться 6 місяців – і хоч вона має лише зуб чи два, але лікар вже повинен розповісти, що робити і як чистити зуби. Також лікар має спитати, чим мати годує дитину, бо від харчування багато залежить.

«Якщо ви даєте кашки і сочки, то треба одразу і зуби чистити. Дитина не відчуває цукру в 6 місяців, і від цього всього в роті кишить  мікробами. Тому ми в рік робимо 300 операцій із наркозом дітям від 2 до 6 років, в яких всі 20 зубів хворі», – наголосив медик.

Читайте також: Ярема Возниця про дитячі хвороби, вакцинацію та вибір лікаря

За його словами, молочні зуби обов’язково треба лікувати, бо якщо вони хворіють, то хворими будуть і постійні зуби.

«Мама вважає, що їх не треба лікувати, тому що їх потім замінять постійні. Так, замінять, але з бідою і хворобами, і візитами до педіатра через болі та температуру в дитини. А педіатр нічого не знайде і порадить звернутися до стоматолога. А стоматолог відкриє рот дитини – а там цвинтар», – зауважив Ярослав Заблоцький.

Коли постійні зуби виростуть в 6 років – уже має бути налагоджена гігієна, як у США та в Скандинавії. Якщо цього не робити, то шостий зуб вилізе хворий і його доведеться видалити дитині, коли вона ще вчиться в школі.  

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

«80% дорослих українців не мають цього зуба, тому що він захворів ще в школі, мама не чистила зуби, а син чи донька не знали, що треба чистити. У другому класі там була пломба, в третьому її поправили, потім зробили ще раз. У 7 класі з цього зуба забрали нерв, а в 9 – його видалили. І тому ці українці вже є беззубі», – розповів лікар.

За його словами, в 12 років дитину треба показати стоматологові, а в 14 – зробити рентгенограму і в цьому ж віці видалити 8-мі зуби дівчатам, а в 16 – хлопцям. Бо ці зуби ми зараз не використовуємо, як наші предки і вони в щелепі не поміщаються, відтак вони самі ростуть криво та змушують інші зуби рости криво.

«Зуби треба чистити хоча би два рази на день, а якщо можете – після кожного прийому їжі», – підсумував стоматолог.

Тарас Базюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!