«Сценарій Хресної ходи готувався ще до початку війни», – Глава УГКЦ

3891 0
На думку Глави УГКЦ, ми не можемо робити жестів примирення, бо сфальшуємо їх, вони будуть несправжніми.
Фото: dyvensvit.org

Фото: dyvensvit.org

Минулого тижня українців обурив опублікований Ватиканом сценарій Хресної дороги, де на одній із стацій хрест спільно мали нести українка та росіянка. Попри реакцію, Хресна хода відбулася із символом «примирення» народів. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав каже, що ця подія стала несподіванкою. Він через Державного секретаря і посол Папи в Україні ще минулого тижня спілкувалися щодо цього з різними ватиканськими структурами. З'ясувалося, що такого типу заходи готуються далеко заздалегідь. Про це він повідомиляє в інтерв'ю НВ.

«Цей текст Хресної дороги та сценарій були підготовлені і написані ще до початку російсько-української війни. Очевидно, якби ці тексти і жести нам були відомі перед початком війни, ми б теж на них дещо по-іншому відреагували.

Читайте також: Боже, зглянься на Папу і Ватикан, нехай зрозуміють, що таке Росія

Але коли ми це побачили в контексті тієї гарячої фази війни, після всіх тих жахливих фактів геноциду проти нашого народу, після того як я відвідав наші міста і села, які були під короткотривалою, але вбивчою окупацією, мені було зрозуміло, що щось не так. І ми почали дуже інтенсивно спілкуватися і дещо змінювати. Щось вдалося змінити, щось – ні», – пояснює Блаженніший Святослав.

За його словами, найважливіше, що стало в центрі дискусії в українському суспільстві, – питання самої ідеї примирення: чи ця ідея взагалі має місце, як можна сьогодні говорити про примирення, а якщо не сьогодні, то коли?

«Коли йдеться про примирення, зокрема в контексті війни, відкритої агресії росії проти України, то маємо насправді примирення не між якимись ідеями, гарними побажаннями, а між живими зраненими людьми. І така ідея дуже делікатна. Зловживання нею може мати цілком протилежний ефект – люди відкинуть саму ідею як таку і це призведе до непоправних наслідків», – додає він.

Читайте також: «Уже багато зробили, щоб Хресна Дорога українки з росіянкою не відбулася», – священники-католики

Сьогодні, на думку Глави УГКЦ, ми не можемо робити жестів примирення, бо сфальшуємо їх, вони будуть несправжніми. Для народу, який є жертвою цієї нелюдяної, кривавої, геноцидної війни, такого типу жест є дуже образливим і болючим.

Нагадаємо, що 15 квітня в італійському Колізеї пройшла Хресна Дорога, яку очолив Папа Франциск. Хрест під час ходи мають тримати українка та росіянка, що працюють у госпісі. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав переказав до Ватикану численні негативні реакції багатьох єпископів, священників, монахів і монахинь та мирян, які були переконані, що жести примирення будуть можливими лише тоді, коли закінчиться війна, а винні в злочинах проти людяності будуть справедливо засуджені. У Ватикані не відреагували на протести. Водночас близький співпрацівник Папи єзуїт Антоніо Спадаро пояснив, що Франциск не є політиком. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!