Студентка створила рукавицю, яка озвучує жести через смартфон

2112 0
Рукавиця ISIOY («Я говорю замість тебе») стала дипломною роботою 19-річної тернополянки.
фото: te.20minut.ua

фото: te.20minut.ua

Випускниця технічного коледжу Тамара Вощило з Тернополя створила рукавицю та спеціальну програму, які перекладають мову жестів, повідомляє видання «20 хвилин».

«Перед використанням рукавички, необхідно увімкнути Bluetooth на смартфоні та створити пару між цими двома пристроями. На кожному пальці є датчик. Мікроконтролер зчитує дані з датчиків, обробляє інформацію та передає її на мобільний телефон», – пояснює винахідниця.

Читайте також: Топ-3 інноваційні розробки українців, які викликали ажіотаж у США. Фото

Кожен жест має свій порядковий номер, який записаний у рукавичці та програмі. Коли на телефон приходить порядковий номер, то можна почути фразу, яка за ним закріплена. Програма підтримує українську мову, проте не всі телефони її відтворюють. Жест та фрази можна запрограмувати індивідуально.

«Коли це був лише курсовий проект, ми орієнтувалися на мову жестів. Зараз ми орієнтуємося на людей, які тимчасово не можуть говорити і не знають мови жестів. І вони можуть створити свою за допомогою рукавиці», – говорить Тамара.

Програму дівчині допоміг розробити її викладач Андрій Недошитко. На рукавицю вона витратила 4 дні та 200 грн. Датчики Тамара виготовляла самостійно, тому вони не дуже точні.

«Коли я подивилася на ціну одного датчика – 700 грн, то вирішила, що зроблю їх сама, оскільки мені треба було їх п’ять», – розповідає вона.

Читайте також: Топ-7 винаходів українців, які презентували на Lviv IT Arena

Дівчина планує виправити помилки винаходу та підлаштувати його під пацієнтів у лікарнях, у яких робоча одна рука.

«Для цієї рукавиці є багато роботи – просто потрібна відповідна програма. Нею можна було б навіть керувати квадрокоптером», – каже вона.

Нагадаємо, що львівські винахідники створили розумний диктофон SenStone для швидкого запису нотаток.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!