Студенти зібрали 300 тис. грн на реставрацію львівської статуї Свободи

2953 0
300 тис. грн – таку суму зібрали львівські студенти після проведення «Аукціону надій». Ця сума піде на реставрацію скульптури «Рільництво. Ощадність. Промисловість», яка знаходиться на фасаді Музею етнографії та художнього промислу у Львові, – повідомили у прес-службі Університету банківської справи.
фото: afishalviv.net

фото: afishalviv.net

Eперше «Аукціон надій» був проведений у 2006 році за ініціативи студентів Університету банківської справи. Цьогоріч до нього додалися студенти й інших львівських ВНЗ, серед них НУ «Львівська політехніка» та Львівського національного аграрного університету. Лоти на аукціон передали відомі художники, митці, культурні та громадські діячі.

Мета цьогорічного «Аукціону надій» – збір коштів для відновлення скульптурної композиції «Рільництво. Ощадність. Промисловість», що з 1891 року прикрашає Львівський музей етнографії та художнього промислу. Скульптуру, створену Леонідом Марконі, називають ще «львівською статуєю Свободи» через схожість зі знаменитою Статуєю Свободи у Нью-Йорку. Цінна пам'ятка архітектури вже понад сто років не реставрувалася. За попередніми підрахунками вартість проекту становитиме близько 1 млн грн. Відтак ювілейний, десятий «Аукціон надій» у Львові вирішили провести в приміщені музею.

Усього (на відкритих торгах, «тихому аукціоні», лотереї, благодійному концерті) вдалося зібрати 300,8 тис. грн. Відповідно до програми аукціону – спершу проходили «тихі» торги, участь у яких взяли близько 90 осіб. Крім того, всі бажаючі могли взяти участь у безпрограшній лотереї, призами якої стали вишукані картини та композиції.

Найочікуванішим дійством стали відкриті торги. На них було продано більше 30 лотів. Стартова ціна кожного лоту становила близько 1500 грн, крок – 200 грн. Спеціальний лот для аукціону – композицію з гривневих купюр – передала голова Національного банку України Валерія Гонтарева. За неї вдалось отримати 3,5 тис. грн.

Начальник Управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко зробила особистий внесок – передала на аукціон картину свого батька, члена Національної спілки художників України, Сергія Онищенка – «Карпатський пейзаж». Стартова ціна картини – 4 тис. грн. Під час виступу Лілія Онищенко подякувала, що у такий важкий для країни час студенти взялися рятувати скульптуру, яка дійсно перебуває у дуже поганому стані. Зазначимо, що саме управління охорони історичного середовища ЛМР візьме на себе відповідальність за реставрацію скульптури.

Свій лот для аукціону передали вихованці Харківського спеціального навчально-виховного комплексу для дітей із вадами слуху. Саме для цих дітей студенти Університету банківської справи облаштували реабілітаційний кабінет завдяки проведенню п’ятого Аукціону надій у 2011 році. Батик «Ліричний настрій» придбали представники «Ощадбанку».

Директор Львівської Опери Тадей Едер придбав фотороботу Сергія Смірнова – портрет метра класичної музики Мирослава Скорика. Цікаво, що цю фотороботу було створено з нагоди візиту Папи Римського Івана Павла ІІ до Львова у 2001 році. Саме тоді Мирослав Скорик презентував на сцені Львівського оперного театру постановку «Мойсей».

Численну колекцію лотів прикрасила новинка Форуму видавців 2015 – «Стильна книжка для панянки» та дизайнерська футболка з елементом вишивки та розписом люмінофорною фарбою, яка світиться вночі, від дизайнера одягу Оксани Караванської.

Читайте також: Люди Твого міста: Оксана Караванська про моду та не галицький Львів

Люди Твого міста: Оксана Караванська про моду та не галицький Львів - See more at: http://tvoemisto.tv/exclusive/lyudy_tvogo_mista_oksana_karavanska_pro_styl_lvivyanok_ta_ne_galytskyy_lviv_72580.html#sthash.kbNtclzU.dpuf

Найзапекліша боротьба велася за картину «Кропивник» із особистої колекції Верховного архієпископа Києво-Галицького, митрополита Київського – предстоятеля Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава. Картина була продана за 20 тис. грн.

Другим за вартістю лот – картина «Осінь. Червоне дерево» Петра Сипняка. Її було продано за 13 тис. грн.

Стародавню шовкову хустину з вишивкою ручної роботи та коралі з муранського скла української майстрині Віти Сойки надала дружина міського голови Львова Андрія Садового Катерина Кіт-Садова. Лот придбав Сергій Мамедов, голова правління Укргазбанку.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!