Суд арештував активи білоруської нафтової компанії, яка забезпечувала паливом АЗС в Україні

1775 0
Йдеться про мережу АЗС БНК-Україна.
Фото: СБУ

Фото: СБУ

Суд заарештував корпоративні права та банківські рахунки білоруської паливної компанії, що причетна до фінансування агресії рф, на 20 млн грн. Прокуратура передала активи в управління АРМА. Про це повідомили в СБУ та Офісі генерального прокурора.

Серед арештованих активів – корпоративні права та банківські рахунки загальною вартістю майже 20 млн грн, зокрема, корпоративні права на понад 3 млн грн та понад 17 млн грн грошових коштів. За даними СБУ, мережа спеціалізується на оптовій торгівлі різними видами палива.

Читайте також: Нафтогаз створить мережу державних АЗС

За останній рік вона експортувала до України товарів на майже 20 млрд грн. Компанія мала серед засновників білоруські державні підприємства, закуповувала сировину в рф і сплачувала податки до бюджетів обох країн. Зважаючи на це, мережа має безпосереднє відношення до фінансування агресії рф проти України.

Всі арештовані активи передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). У СБУ додали, що викриття та документування злочинної діяльності проводилося у межах кримінального провадження за двома статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України);
  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в умовах воєнного або стану).

 

Читайте також: «Дочка» польської енергокомпанії збудує на Львівщині нафтобазовий комплекс

Правоохоронці не називають, про яку саме мережу йдеться, однак на опублікованих СБУ фото видно, що, імовірно, це одна із заправок БНК-Україна. Як пише «Економічна правда» з посиланням на джерела, йдеться про білоруську нафтову компанію, засновниками якої є ЗАТ «Білоруська Нафтова Компанія» та Республіканське Унітарне Підприємство «Виробниче Об’єднання «Бєлоруснафта».

Додамо, що ТОВ «БНК-Україна» займається гуртовою торгівлею нафтопродуктів та зрідженого газу виробництва Мозирського НПЗ, ВАТ «Нафтан» та Білоруського ГПЗ. Компанія є членом Нафтогазової асоціації України та членом Європейської Бізнес Асоціації. Під брендом БНК в Україні працювало п’ять заправок компанії UPG.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!