Суд дозволив будувати у Львові готель на вулиці Вороного

1629 0
Львівський окружний адміністративний суд вирішив, що виконком діяв в межах своїх повноважень.
Фото: Команда архітекторів бюро «АБМК»

Фото: Команда архітекторів бюро «АБМК»

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Роман Брильовський вирішив, що два рішення виконавчого комітету про розроблення та погодження детального плану території по вулиці Вороного прийняли без порушень. Місцеві мешканці оскаржували їх в судах протягом останніх 3 років. Про це свідчить рішення рішення, опубліковане у судовому реєстрі 2 лютого, − пише видання Наші гроші. 

Ділянка, через яку й виник конфлікт, − це стихійний паркінг на вулиці Вороного. Спочатку там планували зробити спортивний чи ігровий майданчик, та згодом вирішили будувати шестиповерховий паркінг. У березні 2018 року під час розгляду питання на виконкомі тодішній головний архітектор міста Юліан Чаплінський заявив, що там будуватимуть паркінг, а мета проєкту − «розгрузити центр від машин». Утім, в результаті виявилось, що орендар ділянки, ТОВ «Ательєр», хоче будувати готель.

Читайте також: Сквер, літній театр та галерея на даху. У Львові планують відкрити багатофункціональний готель

Місцеві мешканці звернулися до суду, аби визнати протиправними та скасувати рішення виконкому про розробку та погодження цього детального плану території. Основним аргументом в суді було те, що виконком не мав на це права. У випадку, якщо плану зонування території району немає (а для Галицького району у Львові він не прийнятий), рішення про розроблення детального плану мають розглядати на сесії міськради. Окрім того, не було дотримано процедури громадських слухань, а потенційне будівництво готелю спричинить тріщини у сусідніх будинках.

Візуалізацію раніше надали у забудовника

Мешканці виграли у двох інстанціях: у січні 2019 року – в першій інстанції, а травні 2019 року – в апеляційному суді.

Під час розгляду справи касаційним судом міськрада стверджувала: мешканці не довели, що розробка цього проєкту впливає на їх майнові або соціальні права. А також, що погодження детального плану території виконкомом є окремою, «проміжною» стадією планування території на місцевому рівні і не затверджує містобудівну документацію.

Суд у грудні скасував рішення попередніх інстанцій і скерував справу на повторний розгляд. Наприклад, на думку колегії суддів, приймаючи рішення про погодження детального плану території, виконком Львівської міськради просто «реалізовував повноваження щодо підготовки та подання на затвердження Львівської міськради відповідної містобудівної документації».

Читайте також: Депутати ЛМР затвердили детальний план у районі вулиці Поповича, де хочуть збудувати 5-поверхівку

Тепер, при новому розгляді справи, Львівський окружний адміністративний суд вирішив, що виконком діяв в межах своїх повноважень, будівництво готелю замість паркінгу – це не зміна Генплану, а просто його уточнення. І не погодився, що рішення виконкому порушують права мешканців.

Також ТОВ «Ательєр» повідомив, що будівництво на цій території паркінгу суперечить Державним будівельним нормам.

Розгляд питання депутатами

Поки тривали суди, у грудні 2019 року, питання про розроблення ДПТ все ж таки винесли на розгляд сесії міськради, яка його підтримала. Як зазначав заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, рішення начебто узгодили з мешканцями кварталу:

«Ми (замовники плану та мешканці – ред.) у той же день провели зустріч та усе обговорили. Я би сказав, що ця зустріч відбулась доволі конструктивно, тому я був переконаний, що розпочався рух і обидві сторони зможу досягнути взаєморозуміння».

Читайте також: Два нові готелі та підземний маршрут для туристів. Як планують упорядкувати центр Львова

Також Зубач повідомляв, що були занепокоєння щодо впливу будівництва на певні будинки, які знаходяться на вул. Вороного і на вул. Фредра, проте інвестори повідомили, що проведуть додаткову експертизу.

Водночас під час повторного розгляду справи мешканці не відмовилися від позову.

Додамо, що власником 60% ТОВ «Ательєр» є Назар Купибіда, керівник АТ «Концерн Галнафтогаз» Віталія Антонова, ще 20% належать Арсенові Шлапаку, синові колишнього депутата ЛМР та бізнесмена Романа Шлапака. І ще 20% ділять між собою брати Андрій та Лев Підлісецькі. Останній до 2019 року був народним депутатом від «Самопомочі».



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!