Суд по садибі Терещенків: Верховний Суд передав справу далі

1377 0
Сьогодні, 9 лютого після оголошеної перерви у розгляді відновили засідання стосовно унікальної садиби Терещенків, що на проспекті Шевченка в середмісті Києва.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

На сьогоднішньому засіданні Верховний суд виніс остаточне рішення в касаційній справі: повернути пам’ятку архітектури до комунальної власності столиці. Однак як виявилось згодом, це рішення не було остаточним.
 
Верховний Суд передав справу на розгляд – Великої Палати Верховного Суду України. Про це повідомила представниця «Фундації спадщини Терещенків» та правозахисниця, депутатка Київради VII скликання Олена Терещенко, яка є дружиною нащадка династії Терещенка.
 
 
За її словами, підстави ухвалення цього рішення не були зачитані, але серед них згадана нібито необхідність перегляду попередньої судової практики.
 
Олена Терещенко наголосила, що забудовник прагнув затягти справу:
 
«Представники так званого інвестора намагалися відтягнути справу, подав додаткові пояснення, які не передбачалися на даній стадії розгляду, більш того, без надання копій іншим учасникам суду з надією що хтось попросить знов оголосити перерву. Але ми попросили ці пояснення відхилити, тим більш, що це була якась «абракадабра» - перелік «аналогічних» рішень ВСУ, які, як оперативно встановила Прокурор, до нашої справи не мали жодного відношення»– повідомляє Олена Терещенко.
 
Відтак Великій Палаті Верховного Суду України, куди спрямували справу Садиби Терещенків, довірили вирішити долю усієї культурної спадщини.
 
Терещенко зауважує, що рішення Великої Палати по Садибі Терещенків стане новою судовою практикою й обов’язково застосовуватиметься у спірних справах по сотнях об‘єктів аналогічної долі, протиправно захоплених й доведених до руйнування недобросовісними власниками та забудовниками.
 
 
Зазначимо, що боротьба за збереження та повернення Садиби Терещенків у власність київської громади вже триває 15 років.
 

Нагадаємо, Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Флігель будинку теж перебуває на державному обліку як нововиявлена пам’ятка архітектури.

До кінця 2007 року садиба була на балансі КП “Київжитлоспецексплуатація”, яке здавало її в оренду. У 2008 році унікальні будинки передали у власність ВАТ “Центрелеватормлинбуд” під реконструкцію. Зараз будівля перебуває в аварійному стані.

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!