Суд продовжив розслідування в справі Матиса і Шпитка, яких підозрюють у розкраданні гумдопомоги для ЗСУ

1626 0
Досудове розслідування триватиме до листопада цього року.
Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Галицький районний суд м. Львова ухвалив рішення продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо підприємця Романа Матиса та журналіста Євгена Шпитка, яких підозрюють в отриманні прибутку шляхом продажу військового спорядження, придбаного за кошти донорів. За рішенням суду, досудове розслідування продовжили до 6 місяців. Воно триватиме до 6 листопада 2022 року. Про це йдеться у відповідній ухвалі.

Як встановило слідство, підозрювані з березня до початку травня нібито продавали на території Львова товар, призначений для допомоги ЗСУ, зокрема шоломи (каски), бронепластини та бронежилети. Ці речі, придбані за кошти цільової безповоротної фінансової допомоги, вони нібито збували з метою власного збагачення, загалом отримавши прибуток у розмірі майже 560 тисяч гривень.

Читайте також: Добродії на пів мільйона, або Що відбувається у справі Матиса і Шпитка

Кошти від донорів підозрювані акумулювали на банківський рахунок ТОВ «Артан-Центр», який уклав договір зі «Спецтехноекспортом» – дочірнім підприємством державної компанії «Укрспецекспорт» щодо цільової безповоротної допомоги, згідно з яким бронежилети, бронепластини та шоломи (каски) мали б бути передані ЗСУ, військовим адміністраціям або «Артан-Центру» для подальшої передачі кінцевим користувачам, визначеним постановою Кабміну №174 від 1 березня 2022 року («Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану»).

ППідприємство «Спецтехноекспорт» орендувало частину складу у Львові, де підозрювані Роман Матис та Євген Шпитко начебто отримували вище перелічені речі. Слідство заявляє про три епізоди продажу цих речей за готівку двом особам, які були «оперативними закупками». Водночас, лише в одному з випадків слідство заявляє, що речі походили зі складу «Спецтехноекспорту».

«З огляду на особливу складність кримінального провадження та зібрані під час досудового розслідування відомості, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні необхідний додатковий час, зокрема, для проведення відповідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022140000000146 від 22.04.2022 року необхідно продовжити до шести місяців, тобто до 06 листопада 2022 року», – йдеться в ухвалі суду.

Разом з тим в ухвалі апеляційного суду щодо скасування рішення суду першої інстанції у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави від 30 травня зазначається, що захист підозрюваного Євгена Шпитка стверджував, що той отримував товар у підприємства «Спецтехноекспорт» від імені Артан-Центру» на підставі довіреності, проте договір був господарський, а не про цільову безповоротну фінансову допомогу. Відтак, передача ЗСУ отриманих бронежилетів, бронепластин та шоломів (касок) була не обов’язковою.

Читайте також: Суд арештував майно однієї з найбільших турфірм через зв'язок з російським олігархом

«Зауважує (сторона захисту – ред.), що не підтверджені жодними доказами і зазначені у повідомленні про підозру висновки слідчого, про те, що отримані Особою_1 бронежилети повинні були бути безоплатно передані Збройним силам України та іншим військовим формуванням, створеним у відповідності до законодавства України. Жодних доказів, за допомогою яких можна було б зрозуміти, які саме військові формування повинні були отримати вказані бронежилети, слідчим не надано», – йдеться в ухвалі апеляції.

Зазначимо, що 30 травня суд не задовольнив апеляційну скаргу адвокатів Євгена Шпитка та залишив без змін рішення Галицького районного суду м. Львова. Наступного дня, 31 травня суд також залишив без задоволення аналогічну алеяційну скаргу адвокатів іншого підозрюваного Романа Матиса. 

Самі ж підозрювані справу називають замовною. Зокрема, у виданні Mind.ua, де головним редактором є один із фігурантів справи Євген Шпитко, згадують, що це може бути, зокрема, через опублікований раніше матеріал «Львівська російська: як у Західній Україні виявляють «споріднений» з рф бізнес», де нібито мовилося про «можливий конфлікт інтересів Максима Козицького під час виявлення російського бізнесу на території області».

Нагадаємо, що двох мешканців Львівщини – президента інвестиційної компанії, львівського підприємця Романа Матиса та головного редактора інформаційного видання Євгена Шпитка – підозрюють в організації незаконної реалізації військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога за кошти українських благодійників. Окрім того, чоловіків підозрюють у привласненні добровільних пожертв громадян, які виводилися з рахунків через банківські термінали та відділення.

Їх затримали під час продажу партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на загальну суму 535 тис. грн. За результатами обшуків у фігурантів виявили та вилучили бронежилети, військові каски, грошові кошти та інші докази. Також під час обшуків виявили склад з великою кількістю військової амуніції на мільйони гривень. У СБУ повідомляли, що після перевірки якості товарів їх передадуть нашим захисникам.

Галицький районний суд Львова обрав двом фігурантам у справі розкрадання гуманітарної допомоги запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави загалом у розмірі 4 млн грн. 11 травня на волю вийшов Роман Матис, а 13 травня – Євген Шпитко. Tvoemisto.tv з’ясувало, що відбувається у резонансній справі Матиса і Шпитка та що про це кажуть волонтери, юристи та імовірні причетні структури.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!