Київ

Суд відхилив позов УПЦ МП до заповідника, а уряд скасував рішення януковича про передачу

815 0
Основним аргументом Паші-Мерседеса, що УПЦ МП досі залишаються в Лаврі, є нібито законність цього на час розгляду позовної заяви церковників.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що духівництво УПЦ МП не покине територію Лаври, доки не буде рішення суду. Про це йдеться в ухвалі суду.

«Суд відмовив у забезпеченні позову по справі №910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», – йдеться в ухвалі Господарського суду.

Читайте також: комісію Мінкульту не пустили до Лаври

Водночас це рішення може бути оскарженим в порядку та строк встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

ОНОВЛЕНО. Уряд визнав розпорядження Кабінету Міністрів України часів Януковича від 11 липня 2013 р. No 519 «Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд» таким, що втратило чинність.
Рядом законних рішень управління майном Лаври перейшло до держави, оскільки саме держава є власником цих об’єктів.
 

Як повідомляли раніше, УПЦ МП подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору оренди з ними. Про це стало відомо з Єдиного держреєстру судових рішень.

Позов про "визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови від договору та застосування наслідків недійсності правочину" надійшов до суду 24 березня. Однак суддя, якому дісталась справа здійснив самовідвід.

Заяву передано уповноваженому працівнику Господарського суду міста Києва для вирішення питання про повторний автоматичний розподіл справи.

Читайте також: УПЦ МП перешкоджали роботі комісії. У Мінкульті звернулися до поліції

У розумінні намісника Павла (Петра) Лебедя це буцімто дозволяє залишатися в Лаврі до закінчення судового процесу.

Нагадаємо, що Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) має піти з Києво-Печерської лаври до 29 березня. Наразі, Міністерство культури та інформаційної політики України під час перевірки встановило ряд порушень з боку Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічий монастир) Української Православної Церкви.

Додамо також, що архімандрит Авраамій (Лотиш) перейшов з УПЦ МП до Православної церкви України, став виконувачем обов’язків намісника лаври та закликав братію перейти до ПЦУ та  залишатися у Києво-Печерській лаврі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!